Musikaliska minnen... igen

Under dagens hjälpmedelsutprovning på "Centrum För Hjälpmedel" kom vi att tala om musik. En i gruppen kom i håg någon låt om Laxå. Och enligt mina forskningar så här långt rör det sig säkerligen om just "Laxå" med Towa Carson - svensk version av "Jackson" som på amerikanska är en duett mellan Nancy Sinatra & Lee Hazelwood. Båda versionerna bårde höra hemma under senare delen av 1960-talet, eller mycket tidigt 70-tal.

Trött...

Trött efter ytterligare en eftermiddags strapatser på ”Centrum För Hjälpmedel”. Visst dessa återkommande besök är nödvändiga för att få en så god livskvalité som möjligt. Men nog är de tröttande. Nästa besök beräknas bli i februari 2012.


Tiden krymper

Första advent: Denna dag på kalenderåret ska man väl som kristen hålla andakt och högtid inför det väntade? Adventstiden är ju en förberedelsetid. Min helg har dessvärre varit mer kaos en lugn. Hasse Alfredsson och Tage Danielson. Skrev till sin revy ”Under dubbelgöken” 1979-80, en sångtext som heter ”Näktergalningarna” Den handlar om nattens timmar krymper för de ensamma människor som inte vill gå hem från krogen och stadens nattliv, för att de inte har någon som väntar på dem mer en – ensamheten. Vad jag egentligen ville komma fram till är refrängen som går ”Natten krymper…”, för det här med att ”natten krymper…” i sången översätter jag i mitt vardagliga liv till Tiden krymper. Och då tänker jag inte i första hand på några byråkratiska beslut, utan reala omständigheter. Pusslande för att få ihop min servicetid – så att jag kan leva ett något sånär drägligt liv. Samtidigt som mina assistenter får ihop sina liv. Visst jag vet – det sägs att min generation handikappade kan vara glada att vi föddes och fick växa upp under de tidevarv när staten, samhället förstod, att även medborgare med olika funktionsnedsättningar var värda att ges förutsättningar för ett värdigt och meningsfullt liv. Det är tur det. Men vad säger att det ska stanna där. Som begrepp må ”Personlig assistans” vara relativt nytt. Men inte alls som företeelse. Olika former av personlig assistans[1] har jag haft sedan tonåren. Assistansen som sådan har väl generellt sett varit både bra, dålig och utmärkt; men ett återkommande problem alla dessa år – oavsett huvudman, har varit vikarieförsörjningen. Detta har gällt grundskola, gymnasieskola, kommunal hemtjänst samt privat assistansbolag. Förutom ordienarie assistenter är en god och väl fungerande vikareförsörning en förutsättning för att jag ska kunna leva ett gott liv!



[1] Personer som har fått lön för att hjälpa just mig i min vardag, har jag haft i olika omgångar sedan sommaren 1973, bortsett ifrån barnaårens ”Barnflickor”.


Adventstradition.

Så har man som traditonen bjuder lysnat på George Harrisons "All Things Must Pass", ja om inte hela verket så stora delar.

Att engagera sig

Det sägs om unga i dag, att i den mån de engagerar sig politiskt, så är det mest i en fråga – ställt mot 68:a vänstern och 1970-talet förmodar jag. Låt gå för att vi äldre medelåldringar och våra äldre kamrater uppfostrades i ett samhälle där man förväntades ta ställning till olika ”ideologipacket”. Jag tror faktiskt inte det finns många människor i de västerländska demokratierna som kan säga att de lever efter en spikrak ideologi livet igenom. Det är väl bra om den enskildes engagemang väcks i någon fråga, med tiden kan det komma fler… Dessutom kan det vara så att man under olika tider växlar fokus – bl.a. på grund av vilka frågor som är aktuella. Så länge man försvarar de demokratiska grunvärderingarna; bör man själv få avgöra bevekelsegrunderna för sitt eget samhällsengagemang.


Å du då...

Pelle:

”Hur är det med dig?”

Holger:

”Nja, uppriktigt sagt: Så där! Men man ska väl inte klaga…”

”Vaddå, klaga? Det är väl det vi har Krusbäret till… Andra har sina arbetsplatser, fikapauser och annat, vi har det här!

Pelle slår ut med armen…

”ja, jag går ju fortfarande med  hjälp av rollatorn, men nog frestar det på i armar och ben.”

”Vad säger läkarna om du inte har något emot att jag frågar?”

” Nejdå. Ja först hade jag en Karl-Erik, någonting…”

”Karl-Erik Svensson?”

”Så hette han ja! Och han var ju väldigt trevlig och bra. Han tyckte nog att vi skulle utreda möjligheterna för höftproteser, så det lät ju bra.. Men gången därpå fick jag någon äldre kollega, chef på stället, tror jag. Bengt Andersson?”

”Nej, har du råkat ut för ’Bandaget Andersson!’ Då förstår jag att du är mindre lycklig.”

Holger ser lite konfunderad ut:

”Vad har jag nu sagt?”

”Nej ingenting, Det är bara det att Bengt Andersson varit med i en så där hundra år och har lite svårt för nymodigheter, för att uttrycka det milt… Vad ordinerade han?”

Holger ser åter lite konfunderad ut:

”gipsvagga och sedan kanske rullstol…”

”Kunde just tänka mig det. Ett råd från en vän. Har du möjlighet att styra, så ta Svensson i fortsättningen… Nej ska vi ta en fika?”

”Ja!”


Daxformen?

 

 

”Daxformen? Jo tack, har väl mått både bättre och sämre. Det var Johnny som tyckte jag skulle pallra mig hit ändå... Som han så kamratligt uttryckte sig "Skulle det krisa till sig då finns ju Floria Emalj, vägg i vägg”[1]. Holger: ”Oj, vad är det då?” Pelle: ”Ja, rent objektivt är det väl inte så farligt. Rethosta/skrällhosta som triggas igång av mina sura uppstötningar, som i sin tur är biverkningar av magbrocket – diagnosen jag fick för en tid sedan.” Holger: ”Det låter inte så skönt.” Pelle: ”Där kom du med dagens ’Understatement!’ Nej, det är inte alls trevligt, men det var väl därför Johnny tyckte jag skulle åka hit; för att få något annat att tänka på Alltså…”

 



[1] Floria Emalj: Föreståndare på Björkhagens äldreboende samt Sjuksköterska/distriktssköterska på Björkhagen och Krusbäret som ligger vägg-i-vägg.



I väntans tider...

Oskar      Pelle                  Gösta
Oskar: Det var fasligt vad Vera hade bråttom... Gösta: Ja, hon skulle ut på stan med någon väninna och handla... Oskar: Handla, vad då? Pelle: Ja, det är ju första advent till helgen... Oskar: Å fa... Jag menar är det? Pelle: Ja! Annica har hotat med att strypa sportkanalerna, om jag inte är hemma på fredag och hjälper till och pynta... Oskar: Det är nog bäst jag går hem och tittar till mitt, så inte barnen blir sura. Du då Gösta?                                           Gösta rodnar, men ser ändå ganska nöjd ut. Vera har bjudit mig på middag på lördag.                                         Oskar: Nejmen, vissa har det då förpänt...! Då var det er mat hon skulle ut och handla...                                   Gösta försöker se oberörd ut, men blir alldeles varm i hjärtat vid tanken.                                                           Vet inte...

Det är Söööndag

Och mitt huvud känns så tungr! Trevlig kväll med Holger, men det tar ut sitt pris. Väcktes av kraftiga hostattacker vid 1, i natt och kunde inte somna om på flera timmar. Mår som sagt inte toppen idag, men det är väl inte mer än man förtjänar. Vasa? Hur Holger mår? Har faktiskt inte orkat lyfta på luren och höra efter... Men jag ska nog inte störa honom och hans "kopparslagere", åtminsone inte så hä tidigt...

Plexichock

Var en rolig rubrik på Per Ledins målgest efter 1-0 till HV. Fortsätter det så här blir det här roligt.

Musikaliska minnen...


Lördag eftermiddag och Hockey...

Pelle och Holger har ingen lust att ge sig ner på "Hades" så Pelle bjuder in sin granne på öl, chips och Hockeylördag framför tv:n. Just nu 2-1 Modo-AIK. 4-2 till Modo. Hoppas inte förlornas fans river vår huvestad som tack för detta. Men snart är det dax för HV71... Kvällen fortsär!

Kulturknutten rekommenderar: Skriv ut kultur på recept

Har idag haft diskussioner om mitt assistansbehov utöver den mest basala servicen och det är märkligt hur vi assistansberoende måste genomlyses när vi vill aktivera oss. Det är väldigt mycket man måste delge tredje part, för att få gå ut på olika evenemang om man är assistansberoende om det inte handlar om sådant som statliga och kommunala myndigheter anser är nyttigt för oss handikappade. För så fort man önskar tid för träning och dylikt är det mycket enklare. Antagligen för att ”det är så nyttigt”. Snälla staten som myndig medborgare anser jag att det är min ensak vad som är ”nyttigt” eller vad som håller mig i trim, så länge jag inte skadar någon annan. Oavsett hur mycket av min fritid jag väljer att lägga ner på den ena eller andra aktiviteten. Och detta oberoende om jag behöver personlig assistans vid dessa tillfällen. Och en annan sak: När man får tid sig tilldelad av de offentliga, får man samtidigt en tidpunkt när den tilldelade tiden ska vara förbrukad. Annars fryser timmarna inne! I sjukvårds-/ friskvårdssvängen börjar det dyka upp något som kallas ”Motion på recept”. Jag tycker man kunde döpa om det hela till ”Kultur på recept”. Nu ser jag de av mina läsare som bara är ena stora frågetecken? Men när jag en gång i tiden studerade på kulturvetarlinjen, fick varje student i uppdrag att definiera begreppet kultur. Det visade sig att vad som hamnade inom kulturbegreppet nästan bara begränsades av vilken definition man själv valde. Med detta som utgångspunkt så kan person A träna kroppen tills svetten lackar och kroppen värker av ansträng, en ansträng som A efter träningspasset njuter av. Medan B kan gå till biblioteket och läsa böcker tills både öron och ögon blöder. C. Kan ha klippkort på teater och konsertevenemang. D kan shoppa loss så långt dennes egna pengar räcker E. Kan nöta sittplatser på alla möjliga idrottsevenemang etc. Allt faller ju inom det utskrivna kulturreceptet…

 


Holger Hansson

Holger Hansson, förtidspensionär. Tidigare tjänsteman inom offentlig sektor. Förtidspensionerad på grund av utslitna höfter. Granne till Pelle Permo. Holger är även han en stsmmis på krusbäret.

Toalettproblem..

Ja, Pelle. Jag ber så mycket om ursäkt för min miss med kissflaskan igår. Jadå, men det vart ju lite kris... Jag förstår det. Gösta sa dock att det klarade sig? Ja till slut gjorde det ju det. Men inte nog med att jag hade svårt o få tag i flaskan! Jaså? Nä sedan höll jag i hastigheten på att kissa genom skjortans knapphål istället för gylfen. Nää, vad håller du på med? Javisst, det är ju nästan klantigare än alla dessa "Lindemän" "Som knäpper ihop vesten med gylfen.."

Det här kunde varit skitroligt…

 

Gösta Kvist och assistent Lisa möts på stan:

”Hej Gösta, vad munter du ser ut.” Gösta rodnar och försöker dölja sitt leende. Lisa: ”Vad är det?” ”Det är lite oanständigt, så jag vet inte om jag kan tala om det…” ”Jo, men jag är inte rädd för fräckisar!?” ”Okey då, men kom ihåg att jag varnade dig…” ”Kom igen nu!” ”Pratade just med Pelle…” ”Ja!” ”Och han var inte glad!” ”Vaddå?” ”Jo, tjänstgörande assistent hade visst glömt att ställa fram kissflaskan innan den gick av passet.” ”Åjnej!” Lisa spärrar upp ögonen och tar sig förskräckt åt munnen: ”Vaddå?” ”Det var ju jag…” ”Lugn lilla vän, ingen skada skedd. Men Pelle fick nästan slå knut på snorren, innan han med hjälp av en griptång fick upp lämpligt kärl och kunde lätta på trycket…”

Lisa pustar ut… "Ja, det ska inte hända igen!”

"Skönt! Nu kan jag tanka upp med öl inför matchen..."

 

 


Snabb response.

Jag tror inte det var mitt förre inlägg som satte fart, men nu har jag fått någraa tröstens löften angående min rullstol, så får vi se hur det blir framöver...

Inte vän med mitt handikapp...

Efter det här inlägget får jag säkert ”tjatmostrarna” på mig. Men fy vad jag längtar tillbaka till tiden när jag hade en bättre kropp och smidigare rullstolar, men det var väl ungefär i 35-40 års åldern. Ja, jag vet! Jag undanber mig medvetet den mesta formen av sjukgymnastik, som kanske – men bara kanske – skulle göra mig bättre. Men för alla er som håller på med olika former av träningspass, så vidhåller jag. Jag tycker inte sjukgymnastik är tillräckligt stimulerande. Ett av de stora problemen för mig som handikappad är. Oavsett om jag tycker det både är roligt och skönt, eller bara gör det för att hålla mig i någon slags fysisk form, så kan jag inte göra det på egen hand. Jag måste hela tiden ha någon som rycker och drar i mig. Det är varken skönt eller roligt…


Schablonbilden av författarmöda...

Hittade ett talade stillieben på nätet.

Tre legender - minst...


Ytterligare ett trevligt artistmöte...


Jag får lycklig gåshud...

Mästaren Chuck Berry & eleven: John Lennon...

Fredagsmys 2011 = Eva Estwood med sin gitarr...

Fredagskvällen tillbringade jag på Stadsträdgården/Café i Örebro, tillsammans med goda vänner och andra glada gäster. Det blev en avskalat svänig kväll med Eva Estwood och gitarr. En salig blaning musik i dess mest positiva bemärkelse. Från Elvis Presly, "Siwan" (Siw Malmkist), Eva Estwood själv, Fleetwood Mac, Tom Petty och många många fler. Till sist stämnde hela lokalen upp i "I natt jag drömde". Musiken interfolierades av trevliga kommentarer och publikkontakt. Och Eva jag tycker du var alltför blygsam om din yrkesprestation. Var det på ett par månader i hemmiljö som du skrivit sextio nya låtar? Min huvudräkning fick i alla fall ihop det till i genomsnitt en låt om dagen.
Som rullstolsburen och assistansberoende gäst vill jag slutligen rikta uppskattning och ett varmt tack till arrangörerna för den service och hjälp som jag och mitt sällskap fick för att kunna få en bra upplevelse denna kväll. För mig blev det fredagsmys i kubick.

 


Nostalgia!

 

Foto caho

 

Bra musik strömmar ur datorn… Vad? Beatles med stort B förstås. Med öppet sinne och stigande förväntan förbereder jag mig för kvällens begivenhet. Det är lite som när man skulle ner på ”gården” i ungdomen och träffa kompisarna i föreningen. Jag har mycket trevligt sällskap att vänta, men ändå längtar jag tillbaka till tonårsgänget och vårat ”fredagsmys”, men det hade vi ju ingen aning om att det hette.


Min utsiktspunkt 20111110

 

I dag har väl inget revolutionerande hänt. Jag har varit några ärenden på stan i samband med besök på härvarande folktandvård. För mig personligen är det ju skönt att jag fortfarande – snart i mitten av november – kan köra omkring med min permobil utan några snöhinder. Sedan vet jag att många oroar sig för vad klimatet håller på med. En sak är säker: håller väderleken i sig så kan vår kommun –åtminstone initialt – spara in lite snörörningspengar…


En Anhörigs åsikt...

Jag anser att min Pelle är en tapper liten gubbe, men det är inte roligt att se sin kära lida. Jag ska inte säga så mycket om själva sjukdomen, men är ju ingen läkare. Men uppenbarligen mår mannen i mitt liv inte så bra för tillfället. När vi ringer till vårdcentralen i förbyggande syfte, går det inte att få några tider. Vilket i värsta fall slutar med att man får ta akuttransport till akuten. Visst sjukvården är bra att ha, men man blir ju orolig när det endast är den akuta vägen som står till buds.


Det här är inte ens roligt!

Mår lite tjuvtjockt, sä jag tänkte ta det lite lungt, därtill uppmanad av både mig själv och tjänstgörande assistent... Så jag sätter in en god bok i spelaren och fäller tillbaka stolen i viloläge. Knappt har boken dragit igång förrän det börjar borras någon stans i huset. Ni vet hur det är, lite så där kan man väl stå ut med. men nu har de hållit på i tjugo-tjugofem minuter. Oj där tystnade det visst... Typiskt lagom till min klagosång är över? Nej nu började det igen! Får väl se hur länge det varar...

Tintin a´la Spielberg...

Jodå jag var iväg på den nya Tintin-filmen. Och såg man den med öppna ögon, så var den bra. Hörde en radio recension av den senare på kvällen, som inte var så nådig. Som Tintin-fan var jag väl lite frågande inför det hela när projektet blev känt, men jag blev positivt överraskad. Jag visste att den nu föreliggande filmens manus bygger på tre historier i Hergés samlingar: ”Enhörningens hemlighet” ”Rackham den Rödes skatt” och ”Krabban med guldklorna”.  De första Tintinalbummen dök upp på 1930-40-tal och den nu aktuella filmen får väl ses som en sentida tolkning. Jag har hört någon filmmakare säga – och kanske är det fler – att filmer som bygger på böcker ändå ska ses som ett konstnärligt verk i sig. detta uttalande kan säkert stötas och blötas ”To the end of time”. Men med den utgångspunkten gillade jag filmen.


Besökstid...

Vera  Pelle
Pelle, varför är du så bister?

Jag har just varit hos läkaren.

Jaha ock?

Man har konstaterat ett brock på magmunnen – det är något som lär likna magsår.

Usch, det låter inte skönt.

Nej, det suger och drar som bara den.

Vad ska de göra åt det då.

Ja, läkarna säger sig redan ha gjort vad som går…

Men det låter väl bra. Vad blev det?

Små vita piller, jag hoppas det hjälper!

Det gör jag också, krya på dig.

Ska försöka, men jag är inte så säker på det.

Varför då, då?

På vägen från sjukhuset ringde min kompis Kalle som är i ungefär samma situation som jag…

Ja?

Och han har dragits med fanskapet i femton-tjugo år vid det här laget.

Oj, ja det lät ju inte så uppmuntrande förstås…

 


Pelle Spurts sportkrönika 20111106: Oroar mig för utvecklingen inom hockeyn!

Ishockey är en av mina favoritsport att följa på tv. Tv-teamen runt matcherna har blivit så proffsiga med åren. Eftersom jag är stillsittande tror jag också ”fartens tjusning” i spelet fångar mig, men jag tycker tendensen med den ökade skadefrekvensen på grund av ökat tempo och intensitet är ytterst beklaglig. Att riskera sin allmänna hälsa på en hockeyrink, ska tillhöra undantagen. Jag tycker det är bra att man utvecklar skyddsutrustning osv. så mycket som möjligt. Det finns dock en baksida med detta: nämligen att spelarna invaggas i en tro att ju bättre skydd, desto hårdare spel kan vi tillåtta! Detta tror jag är att invagga hela sporten i en falsk trygghet. Man hör också kommentatorerna hälsa den mer tillåtande attityden mot tufft spel med glädje. Ja, jag vet att herrar och damer kommentatorer kommer att säga att ni är för tufft spel – men inte över gränsen. Det är dit jag också vill komma. Jag är så gammal att jag minns hur målvakten Leif ”Honken” Holmqvist till en början knorrade när han tvingades bära ansiktsmask, nu tillhör hjälm och visir för hockeymålvakter standardutrustningen.

Som glad tv-tittare har jag några tankar hur man skulle kunna minska skadorna och ”våldet”. För det första: Pojk- och ungdomshockeyn – liksom tjej och damhockeyn har ju krav på en mer utökad skyddsutrustning, bejaka detta utrustningstänkande på herrsidan också. För det andra – om det inte redan görs – premiera skridskoåkning, puck-  och klubbteknik före tacklingsskicklighet. Till sist tror jag man måste se över regelverket angående farliga tacklingar och straffen för dessa förseelser.

 


Tiden räcker inte till...

När jag slutatade mitt regulära arbete för ett antal år sedan så var vänner och arbetskamrater oroliga att jag skulle dö av tristess. Hädan lär man väl gå någon gång i framtiden, men inte p.g.a. att jag less ihjäl. Om man engagerar sig finns det alltid saker att göra. svårigheten är att prioritera rätt. Att det varit rätt tyst från redaktionen några dagar, beror inte den här gången på ohälsa; snarare tvärt om - Jag har börjat släktforska... Det tar upp mer tid än man tror.

Tendenser som bedrövar – och måste stoppas:

Dagens inlägg får bli mina reaktioner på ett par aktuella fennomen.

 

Det vardagsnära våldet människor emellan:

 

na.se
Två kvinnor misshandlades inne på en krog i centrala Örebro strax före klockan två i natt.
Det är möjligt att jag är gammeldax o blåögd. Utan att veta exat vad som ligger bakom dagens nyhetsartikel undrar jag: Vad händer i vårt samhälle idag? Jag utgår ifrån att andemeningen i Magnus Ladulås fridslagar från 1200-talet fortfarande finns i svensk lagstiftning, men ändå: Familjefrid (innefattande alla familjemedlemmar) och samhällsfrid(min improviserade tolkning skulle innebära att man fritt och lugnt kan röra sig utan att bli antastad så länge man inte stör andra),

Samt hur den en gång så hyllade assistansreformen riskerar att förstöras av oegentligt utnyttjande:

 

Risk att personer med assistansbehov kommer att bli ifrågasatta | Nyhetsarkivet

Ja! För det första är ju dessa bedrägerier och utnyttjande av förmåner man varken är i behov av eller har rätt till fruktansvärt i sig. För det andra är det bedrövligt om vi som verkligen är i behov av detta stöd och denna service får det mycket tuffare att förhandla till oss vår rätt! Jag är precis som ni uppriktigt oroad...


 


Sickan Carlsson i ljust minne.


Hon var så glittrande glad...

Har idag nåtts av bekskedet att skådespelerskan, revyartisten och sångerskan Sickan Carlsson lämnat oss. Sickan hade sin storhetstid i svenska folkets hjärtan från 1930-talet till 1960-talet. Hon hade många moyspelare, men några hon själv gärna nämnde var Allan Bohlin, Åke Söderblom och Hasse Ekman. Sickan Carlsson var också en av Kar de mummas stora revyartister. Förutom filmen och scenen var denna aktris också en viktig kugge i 1950-talets radiounderhållning. Hon gjorde tillsammans med Astrid Lindgren och Stig Järrel Radiosuccén "Tjugo Frågor" En lättsam fråglek ledd av radiomannen Per-Martin Hamberg. Men mest kommer vi som är lite yngre nog och minnas Sicksn från 1940-talets "beredskapsfilmer" där hon just var "så glittrande glad". Jag tror vi "efterkrigsbarn" ofta gör det lite för lätt för oss när vi ler överseende på tal om de s.k. "berdskapsfilmerna". De kanske sällan är några konstnärliga mästerverk, men det var inte heller syftet. Syftet var att ge lite avkoppling för stund och mod och för befolkningen att kämpa vidare i en hård och oviss tid och som sådan fyllde de sitt syfte.
Sickan Carlsson 1915-2011.

I kväll blir det jobbigt!

Visst mitt förstaval i elitsiren är naturligtvis Brynäs - som just gjode 1-1, - men jag tycker samtidigt det är mycket trevligt när Växsjö ger "de etablerade" lagen en rejäl match. Heja Växsjö, men Brynäs ni vet att ni ligger mitt hjärta närmast!

Frustrerad på dessa "älskade" datorer....

Och detta sägs av en man vars fästmö är "dataexpert". Virusskydd som håller på att lägga av, men det är väl inte så farligt, för det klar säkert Annica med två välmålade naglar. Vi får nog fart på båda datorerna så småningom! Nej det som retar mig mest är att datorna får stya oss vanliga medborgare allt mer... Jag har sedan ungdomen på 1960- 70-talet läst mycket med öronen; vilket jag fortfarande gör. Sedan kanske tio år tillbaka finns det ett mp-3 system som heter "Daisy" och som utvecklats för personer med olika funktionshinder som gör sig påminnt i samband med läsning. Grundtanken är mycket smart. De flesta vet att det idag finns ljudböcker ute i den reguljära bokhandeln. Böcker som tidigare lästes in på kassettband, ges idag ut på vanliga cd-skivor. Varje inspelad skiva innehåller mellan 50 till 70 minuter uppläst text från den vanliga boken. Antalet cd:s i en cd-bok varierar högst vesentligt beroende på bokens tjocklek som i det här fallet blir lika med bokens längd i uppspelat skick. Vid sidan av denna "vanliga" cd typ finns daisy-skivan som komprimerar det inspelade ljudet till 1 enda skiva, men som för full funktionalitet kräver en s.k. daisy-spelare, som tillåter lässare att "hoppa omkring" i ljudboken - göra bokmärken och annat - ungefär som i en textbok. Så här lågt är tekniken väldigt trevlig och bra, men på senare tid har det tillkommit ett alternativ - som i alla fall för mig ställer till det. Nu kan man som lånare av talvöcker ladda ner böcker från bibliotek över nätet. Jag vet allt låter väldigt optemistiskt och bra i teorin, det är möjligt att det är väldigt bra i praktiken också, men tros att jag anser mig normalkunnig när det gäller tekniken får jag - trots min kära Annica inte riktigt ihop det. Får väl ta med mig henne eller en assistent till biblioteket och diskutera några runder igen. Nu vill jag inte skälla på diasy-tekniken - även om det är den som just nu gör mig förargad. Jag tycker rent allmänt det är lite lustigt med vårt teknikinriktande samhälle. När experterna - eller de som fått gå ordentliga kurser - håller på ser allt så lätt ut, men när vi vanliga "Svenssons" kommer hem och ska försöka upprepa de instruktioner vi tror oss fått, går de inte alls lika bra....

Träningen....

1:e assistent Johnny:
Hur det går med träningen? Ja, det är väl bäst att ni ställer den frågan till Pelle själv... Pelle:
Träningen? Jo, jag vet hade höga ambitioner på den fronten för kanske en till två månder sen. Hur det gick? Som vanligt skulle man väl kunna säga lyckades hålla intresset uppe mindre än vecka. Sedan ebbade det så smårningom ut i sanden, samtidigt som lite krasslighet kom i vägen. Det bäste vore naturligtvis att starta på ny kula. Får väl se om jag orkar uppamma intresset och kämpa på så länge så att det hela blir en "god" ? vana... Återkommer...

RSS 2.0