Valborg och kunglig födelsedag

Hans Majestät konung Carl XVI Gustaf fyller idag 65 år. Om konungen vore en vanlig medborgare skulle han kunnat välja att bli så kallad ”folkpensionär” i och med detta, men det är ytterst få monarkier i världen där regenten väljer att abdikera, om man inte tvingas till det. På rak arm kan jag bara komma på en monarki i Europa där man haft den modellen under 1900-talet, Holland. Det intressanta med dagens opinionsundersökning angående stödet för vårt rådande statsskick, var att frågan inte handlade om monarki eller republik? Utan huruvida konungen skulle sitta kvar, eller träda tillbaka? Till förmån för kronprinsessan. Jag tror att de som vill ha en ny person på tronen nu, och som Sveriges statschef, inte är införstådda med våra kungliga och maktpolitiska traditioner på denna post. Förutsatt att det inte handlar om någon statsomvälvning, sitter regenten från sitt trontillträde till dess han eller hon går ur tiden. Om en svensk monark av hälsoskäl skulle behöva stöd för att utföra sina arbetsuppgifter, hämtar man detta stöd från sin efterträdare. Och så vitt jag kan bedöma finns i första hand kronprinsessparet redo att bispringa kung och drottning när så behövs. Personligen tycker jag att Hans Majestät kung Carl XVI Gustaf verkar vara vid god vigör för sin ålder.


Kunglig bröllopsyra

Kunglig bröllopsyra i dag när prins William och Catherine Kate Middleton gifte sig i London. Varje generation har sina kungliga förebilder. Dagens ungdom har kronprinsessan Victoria och prins Daniel av Sverige. Kronprinsparen Fredrik och Mary av Danmark, Haakon och Mette-Marit av Norge samt nu senast Prins William och prinsessan Catherine av Storbritannien. Min genration har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av Sverige. Drottning Margrethe II och prins Henrik av Danmark. Prinsessan Diana av Storbritannien och i någon mån Caroline av Monaco. Min föräldragenration pratade gärna om prinssessan Elizabeth av Storbritannien – nuvarande drottning Elizabeth II av Storbritannien, samt hennes syster Margret m.fl.


Man påverkas...

Som rullstolsburen person, beroende av kryckor eller andra gånghjälpmedel finns det många hinder i en stad, samhälle eller ort. Gatubeläggning av olämpligt slag. för höga trottoarkanter och även om avfasade trottoarer finns kan de var otillräckliga exempelvis vad gäller bredd i förhållande till rullstolar och rollatorer. Ytterligare ett problem som stadsplanerare och hjälpmedelstillverkare - exempelvis av rullstolar - borde ta till sig, är rännstenarna i exempelvis trottoarer. Även om utformningen av rännstenar har blivit bättre med åren är de långt ifrån bra. Jag förstår att de måste finnas avrinningssystem vid t.ex. regnväder och snösmältning, men skulle man inte kunna förse de djupaste rännstenarna med genombrutna galler eller något så medborgarna slipper fastna i rännstenarna, vare sig man är gående eller åkande. Även vissa typer av barnvagnar med alltför små hjul har väl problem med dessa hinder?
Rullstolar med alltför små länkhjul fram, tippar gärna något framåt när man passerar över rännstenar och fastnar. vilket både kan vara obehagligt och jobbigt. Tar man sig fram med elektriska rullstolar för utomhusbruk med länkhjulen fram, går det något bättre. Är det elrullstolar med länkhjulen bak, tar man sig visserligen över utan större problem. Men fjädringen i bakvagnen är i det närmaste obefintligt, varför det det blir väldigt obehagligt. Ett tips till rullstolstillverkare: oavsett om länkhjulen sitter fram eller bak borde de väl gå att bygga i sådana dimensioner att åkande i stadsmiljö blir behagligare? 

Dessa "underbara" hjälpmedel...

Har varit och träffat min personliga tränare i dag igen, Det var ungefär fjorton dagar sedan sist. Vi håller på att träna in mig på en typ av trampmaskin, som enligt min tränare skulle kunna stärka mina muskelgrupper i höfter och ben. Tanken med trängen är nog god under förutsättning att jag klarar av träningen. Mitt handikapp gör dock att det bara är vänster kroppshalva som får en någorlunda god genomkörare. Under och efter träningspasset diskuterade jag, min ”personliga tränare” och min personlige assistent, vad som skulle kunna förbättra mina träningsmöjligheter. Vi kom fram till att en anpassning av träningsredskapet nog är nödvändig. Redskapet, som ska hjälpa personer med funktionsnedsättning att få upp funktionen måste anpassas för att de inte är anpassat till personer med den typ av funktionshinder undertecknad har…


Barn som bör uppmärksammas!

Barn med särskilda behov är inte konstigt eller udda. De vill bara vad alla vill ... att bli accepterade. Kan jag göra en förfrågan? Är det någon som är villig att lägga upp det här och lämna den på din status i minst 1 timme? Det är specialpedagogik vecka & Autism Awareness månad, och detta är för att hedra alla barn som är unika på sitt sätt. Du förstår aldrig en situation tills du står inför den.
Petra Gunnarsson och Per-Johan Ingberg
Barn med särskilda behov är inte konstigt eller udda. De vill bara vad alla vill ... att bli accepterade. Kan jag göra en förfrågan? Är det någon som är villig att lägga upp det här och lämna den på din status i minst 1 timme? Det är specialpedagogik vecka & Autism Awareness månad, och detta är för att hedra alla barn som är unika på sitt sätt. Du förstår aldrig en situation tills du står inför den.
Petra Gunnarsson och Per-Johan Ingberg

Musikdokumentärer ofta intressanta...

Själv är jag väl ingen storkonsument av dansbandsmusik, bl.a. med tanke på mitt funktionshinder är det lättare med discodans än med tryckare, även om det senare säkert är mycket trevligt. Som lite allätare av musik i min generation har man ju inte kunnat undgå institutioner som Streaplers, Sven-Ingvars m.fl. Själv avslutade påskhelgen med att se på dokumentären "Streaplers och evigheten". Rock- pop- schlager- och dansbandsmusikers äldre anförvanter som kanske var lite skeptiska en gång i tiden när deras ungdomar valde den "osäkra underhållningsbranschen" skulle nog bli förvånade - men förhoppningsvis också stolta - om de kan se vad deras barn och barnbarn åstadkommit.

"Den saltaste bönan i stan" - åtminstone i den generationen

Skådespelerskan, dansaren, sångerskan och revyartisten AnnaLisa Ericsson (1913-2011) har gått ur tiden. Trots att detta dödsbud varken var konstigt eller särskilt oväntat... Saknar jag denna häftiga dam. Tur att det finns så mycket material med henne hennes kollegor. Hoppas bara att kulturens byråkratelit får ändan ur vagnen när det gäller att bevara detta och andra saker värda att bevara, innan det är för sent.

Påskafton i fint vårväder

Påskafton i fint vårväder! Har hunnit med årets första riktiga vårpromenad. Var ute med tjänstgörande assistent och lapade sol. Inget fel... Saknade bara ett par fungerande solbrillor, men det står på den akuta inköpslistan. Får väl avsluta med George Harrisons besvärjelse alt. "trollformel" Here Comes the Sun...

Tveksam översättning

Såg "Så ska det låta!" i kväll, ett väldigt underhållande musikprogram. Och även om jag vet att detta i grunden är en musokalisk lek. tycker jag att få låttiteln "Proud Mary" till "Högdragen dask prinsessa" är fel. Både mot kronprinssean Msry av Danmark som inte verkar högdragen. Tillika mot låtens upphovsman John Fogerty. "Proud" betyder i min värld stolt och detta tror jag stämmer både på den levande prinsessan i fråga och på fartyget i sången.

Varför äter vi så mycket ägg till påsk?

Är lite trött på historielösheten i ICA-reklamen. Ägget kan man säkert tolka på flera teologiska sätt. Men ägget är ju en symbol för nytt - ännu icke fött liv. Detta är ju dessutom sant eftersom mycket av det levande kommer ur olika former av ägg. Men det är också så att under tiden då den kristna världen i huvudsak var det som i dag kallas katoliker; alltså före 1520-talet, var fastan inför påsken en realitet. Denna tid inföll samtidigt som hönsens naturliga äggläggningsperiod. När fastan var över i samband med påsken. fanns det oftast ett stort lager hönsägg som måste konsumeras in de förfors.

Förmiddagspromenad i solen...

Annandag påsk och det vackra vädret håller i sig. Varit och handlat i en av mina närbutiker, som åter saluför livselixiret Cola av rätt sort och i rätt proportioner. Fått solbrillorna fixade av min assistent så nu kan jag gå ut utan större besvär. Formsitsen gör det också lättare att köra permobilen längre sträckor. Eftersom den nya sitsen - som jag tidigare inte skattat så högt - gör att jag kan lägga större fokus på annat. Får väl se om jag är fortsatt positiv efter de kommande dagarnas möte med rullstolstekniker i olika former och min personliga tränare.

Vintersport året runt...

Ett fenomen som dyker upp så här års varje år. Är alla de som klagar på (mest fotbollsfans) att ishockey och fotbollssäsongerna går om varandra. Det är ju det som är en av ishockeyn fördelar, i och med att ishockey sedan många decenier spelas i hallar så är man ju ganska oberoende av väderleken. Skulle inte förvåna mig om det blir annat ljud i skällan den dagen man på allvar börjar bygga inomhusarenor för fotbollen också. Och säg nu inte att detta inte kommer att ske. Som belägg för min förutsägelse tar utvecklingen inom just hockeyn och bandyn.


Pelle Spurts sportkrönika 20110420:

Tyvärr förlust för damkronorna. USA-Sverige 9-1, nu måste finländskorna slås, för att Sverige ska ha chans på medaljer. Att vinna över Finland kan gå, men det blir inte lätt. Jag håller naturligtvis alla tummar som går, för att vårt svenska landslag i dam-vm ska fixa det. I grund tror jag inte det ska ta så väldigt många år innan Sveriges hockeytjejer kontinuerligt kan vara med och slåss i toppen. Förbundet verkar ha fått en positivare inställning när det gäller satsningen på damidrotten. Och även om de enskilds utövarna på tjejsidan måste göra samma idrottsresa som killarna gjort från 1970-talet och framåt, för att på alvar kunna ta upp kampen med USA och Kanada, så tror och hoppas jag att vägen till en mycket framgångsrik damhockrynation, inre behöver ta lika lång tid…

 


En historia i påsktider...

Det var den lille pojken som inte fick någon riktig kläm på det här med Jesu historia:

Pappa!

Ja min son?

Varför firar vi påsk?

Det sa ja ju. Till minne av Jesu död och uppståndelse…

Men i julas firade vi ju Jesusbarnets födelse?

Ja?

Hm, Hur kunde han bli vuxen bara på några månader…

 

 


Tankar i april 2011

"Alla ska med!" en check parroll, men är parrollen seriöst och uppeiktigt menad - är det ord som verkligen förpliktigar."Ett samhälle tillgängligt för alla", är också en vision som är värd att ta på största alvar. Är det en omöjlig vission både ja och nej.
För mig är En vision samma sak som ett "Det stora övergripande målet", men för att nå dit måste man ha delmål. Visioner som citaten här ovan tror jag aldrig upphör att vara just visioner. Men som visoner och övergripande filosofi har det ett värkligt existensberättigande. Tolkade och använda på rätt sätt anger de en klar och tydlig riktningt vart avsändaren strävar. Men både avsändare och mottagare måste vara medvetna om att perspektivet hela tiden förskjuts. Vad som var ett mål för människorna i början eller mitten av 1900 är i många fall inte de samma som vi har. Samma sak gäller för oss i föhållande till våra barn och barnbarn. Hellt enkelt för att förutsättningarna hela tiden skiftar, både i de små och större sammanhangen...

Pelle Spurts sportkrönika 20110417

Kul om det går bra för vårt Tre Kronors damlag i hockey WM. Laget gick ju bra i första matchen. 7-1, mot Ryssland! Vackert tjejer! Bra av SVT att sända stora delar av dam-VM i hockey. SVT får ju fram kvinnliga sportjournalister som bl.a. specialiserar sig på t.ex. hockey. Jag tror det är både bra och roligt för jämställdheten i samhället och på arbetsplatserna. Fortsätt detta arbete oavsett sport, så tjejer och damer blir rättvist bedömda av experter och journalister som lättare kan bedöma sitt eget köns förutsättningar. Dagens tv-team skötte sig bra.

 


Ökad kontroll av djurskyddet...

Hörde på tv-nyheterna på lördagskvällen. Att stockholmspolisen ska öka sina insatser riktade mot upptäckt och förebyggande av vanvård av husdjur, bruket av s.k. kamphundar i direkt olämpligt syfte osv. Även om detta fenomen inte är så nytt, hälsar jag detta initiativ med tillfredsställelse. Sedan är det i och för sig bedrövligt när ordningsmakten ser sig tvungen att ta till dessa metoder…

 


Ett problem för handikappade män...

Hade problem med mitt uridom i natt. Som jag ser det är ofta hjälpmedel väldigt stereotypt konstruerade. I det här fallet är det själva kondomdelen som ska träs över penis som irriterar mig. De modeller som finns i dag som man klämmer åt för att sitta på plats, har säkert sin funktion för brukare som inte kan styra penisen själv när det är dags att tömma blåsan. Mitt problem handlar ju om att svanhalsar/kissflaskor inte räcker en hel natt. De vanligaste kissflaskorna ska rymma en liter vätska, använder man dessa hjälpmedel liggande i sängen stämmer inte detta. Någon stans mellan 600-800 ml, börjar de vanigaste flaskorna – i ligga position – rinna över. För försöka komma till rätta med detta problem, testar jag sedan någon månad uriodom. Uridom är en ganska bra lösning, men jag efterlyser flera varianter på kondomdelen. Jag t.ex. skulle kunna använda ett ”munstycke” som inte kläms åt, utan där jag som använder själv kan välja att styra…


Kära Spanare!

Kära spanare hos Ingvar Storm i p1. Även om Jessika Gedin slutade med en dystopi. Så är det trevligt att ha er på fredag eftermiddagen. Fortsätt tills något okultiverat snille släpar ut er…


Möte om tillgänglighetsfrågor i Örebro

Som representant för "Alla tillsammans" var jag idag på sammanträde med Björn Sundin (s). Med på mötet var flera av de stora intresseorganisationerna för medborgare med olika funktionshinder.

Jag gjorde mitt bästa för att lyssna och föra fram de synpunkter som diskuterades på Alla tillsammans möte den 5 april 2011. Mötet i går behandlade tillgänglighetsfrågor i både centrum men också ytterområde och bostadsområden. Frågor om uteserveringar, matställen, butiker m.m. kräver ju en fortsatt diskussion och bevakning.

Och även om Rådhuset i Örebro har en hiss som gör att man kommer in från markplanet, vore en bättre hisslösning önskvärd i framtiden.


Den här skulle ju vara osänkbar…

Idag är det 99 år sedan ”Världens mest osänkbara fartyg” möte sitt Waterloo i form av ett isberg! Och detta på sin jungfrutur mellan Storbritannien och USA. Vad fartyget hette? Titanic…


Tycker det är skit...

Jag tycker det är skit att behöva hålla god min inför alla dessa träningsfantaster... När jag i början på 1980-talet, gick det som senare döptes om till Kulturvetarlinjen, bad föreläsaren oss studenter att definiera begreppet kultur. Resultatet blev ju att allt vad människan håller på med kan kallas kutlur i någon mening. Och det är väl bra det, men om vi nu alla håller på med kultur så ska man väl också respektera varandras val av kultur. Om jag nu respekterar dem som tycker att träning, sport och idrott är en av de mest stimulerande kulturyttringar de kan tänka sig. Vill jag bli respekterad för att jag tycker min egenträng är skit och inte värt priset i ansträngning osv. Min kropp och mitt sinne har mycket större utbyte av litteratur, film och musik. Detta håller mig i trim. Sedan är jag gärna en soffsportare, framför tv:n. Nu kanske någon invänder att man får ett längre liv om man håller i gång kroppen. Ja, men frågan är väl vad som får en att hålla ingång...



Har jag gjort bort mig?

Ja, om man är rymdhistoriskt intresserad har jag uppenbarligen gjort det! Hade inte en susning om att det idag är femtio år sedan den första människan i rymden. Den Sovjetiske kosmonaouten Jurij Gagarin. Mitt förvar är att jag är mer intresserad av politisk historia än rymdhistoria. Nu kan de som kan sin världshistoria a´la 1900-tal invända att stor del av 1900-talets rymdhistoria till stor del är storpolitik! Jag vet, det är ett av skälen till att lägga ut detta.

Historiefreak...

I lördags började SVT sända ännu en dramatisering av familjen Kennedys liv, alltså familjen som gav USA och världen president John F. Kennedy, senator och presidentkandidat Robert F. Kennedy samt senator Edward M. Kennedy. Men dagens datum har också något av världshistorisk klang. Den 12 april 1945 avled Franklin D. Roosevelt och efterträddes av sin vicepresident Harry S. Truman. Faktum är att i slutet av sommaren 1945 hade tre av fyra av andra världskrigets huvudpersoner lämnat den världspolitiska scenen: Franklin D. Roosevelt, Adolf Hitler, Winston Churchill. Den sistnämnde var den ende som skulle återkomma.


Trevligare med dop... än sjukhus

Igår var jag med på en fin och minnesvärd dopgudstjänst med efterföljande mottagning i Mikaels församling. Det var min brors barnbarn som döptes. Naturligtvis var den närmsta familjen - flera generationer - närvarande, men även vänner till dopbarnet och hans föräldrar. Toltalt lär vi ha varit ett femtiotal gäster i alla möjliga åldrar. Ska vi sedan räkna in de mer osynliga gästerna - i mammors magar - får vi plusa på...

Vid samma tid förra året, var det inte alls lika trevligt, då åkte jag in akut på sjukhus. Och hur det egentligen var beror på vem man frågar. Mina assistenter säger att jag var ganska borta. Förvirrad kan jag möjligen gå med på. Men visst minns jag att min bror kom hem och ordnade med ambulanstransport. Och att jag egentligen inte ville in på sjukhus, men inte orkade sätta mig till motvärn. För trots att jag tillhör en läkarfamilj – och många av mina närmaste vänner valt vårdarbete i olika former som sina yrken – hatar jag – precis som vår mor – allt vad sjukhus heter. Inte för att jag betvivlar deras yrkeskunnande. I mitt fall handlar väl min avsky om att jag i kraft av min cp-skada aldrig, jag säger aldrig kommer att bli fri från sjukvårdande insatser. Assistans och sjukvård i hemmet är väl okey, men när jag tvingas ligga på en vårdavdelning, känns det som att tvingas i fängelse. Oavsett vad läkarna säger kan man aldrig vara säker att man kommer därifrån förrän man åtminstone kommit halvägs från sjukhuset. Sjukvårdspersonal är bra på det de ska vara bra på nämligen sjukvård i olika former. De är oftast mycket glad, positiv och tillmötesgående, men som handikappad – med särskilda behov - ser jag ju hur man, förmodligen helt oavsiktligt brister i kunskaper vad gäller handikappades behov. Ja, säger kanske någon nu – men du kan väl få hjälp av dina personliga assistenter. Visst både mina assistenter och assistansbolag har varit mycket tillmötesgående, när jag så behövt. Men sjukvårdspersonalen på vårdavdelningarna verkar inte fatta att mina assistenter i första hand är till för att underlätta MIN tillvaro, inte sjukhusets och i slutändan är det jag som patient som får ta stötarna – samtidigt som jag har en familjelojalitet att ta hänsyn till. Därför kan jag inte riktigt tala om hur djävligt det är. Att både vara handikappad och ha nära släkt inom vården. Jag vill ju inte göra arbetssituation dålig för min familj bara för att jag personligen tycker det är ett helvete…



Snälla, behandla oss som likvärdiga medmänniskor...

Hade idag beställt en resa med färdtjänst. Min assistent var med och väntade in bussen. När jag lastats på och allt var klart så långt, vänder sig chauffören till min assistent - som var på väg att ge sig av åt sitt håll - eftersom jag inte behovde assistent under resan och värdfolket skulle ta emot mig vid framkomsten. Alltså chauffören vände sig mot min assistent med frågan: "Vem betalar?" Jag vet inte om färdtjänstpersonalen av idag är sämre på att bedöma sina medmänniskor än tidigare. Personligen skulle jag dock vara väldigt tacksam om ni fråger mig som passaagerare om den här typen av saker, skulle jag då hänvisa till mitt sällskap, är det okey för mig att föra frågan vidare. Jag för nämligen min egen talan...

Förbaskade magbråck...

Om det nu är detta som spökar? Innan vi fortsätter vill jag varna mina läsare: ”Har ni en ipad, läsplatta, mobilsurf, eller liknande? ”  Som medger bloggläsning vid frukostbordet – så läser ni detta på egen risk. I dag var det inget skönt uppvaknande, kände smaken av ”sura uppstötningar” i munnen plus halsbränna, vilket gav upphov till kraftig morgonhosta… Och när jag fällde upp ryggen i ”sittande”, så kände jag hur ”behoven” trängde på. Släppte på kranen, och kände att det läckte… Inte mycket, men tillräckligt. Helvete! Om det är uridomet som sitter fel eller strålen som är för pigg, vågare jag inte uttala mig om, men hoppas naturligtvis på det senare!


Fem monarker...

Detta inlägg skulle kunna gå under mist två kategorier. Både historia och litteratur/böcker, det får gå under ”Boktips”. Nyligen kom författaren och journalisten Herman Lindqvist, en av vår tids mest produktiva populärhistoriker ut med sin senaste bok. Denna gång behandlar Lindqvist ”Solkungen” med Stort S, alltså Ludvig XIV. Jag har inte hunnit läsa boken ännu och vill därför inte ge mig in på någon recension – men hans böcker brukar vara läsvärda, även om man alltid måste ha ett visst mått av kritiskt tänkande när man tampas med historia. Som lyssnare av böcker tycker jag också Lindqvists böcker är intressanta och mycket hörvärda, eftersom han oftast läser in den själv och det gör han bra! Ludvig XIV levnad sträcker sig från 1630-talet till 1710-talet och det var dessa fakta som fick min historiemotor att gå igång. I en recension av ovannämnda bok, nämner recensenten att Sveriges drottning Kristina fladdrar förbi och då tänkte jag automatiskt på vilka regenter stormakten Sverige hade under samma tid. Här följer en lista över dem och förslag på läsvärda biografier. För varje regent kommer jag ange levnadsår, regeringstid:

Ludvig XIV av Frankrike (Lever 1638-1715, kung 1643-1715), Kristina (Lever 1626-1689, drottning av Sverige 1632-1654), Karl X Gustav (Lever 1622-1660, kung 1654-1660) Karl XI (Lever 1655-1697, kung 1660-1697) Karl XII (Lever 1682-1718, kung 1697-1718). Rekommenderad litteratur: Herman Lindqvist ”Ludvig XIV – Solkungen” Peter Englund ”Silvermasken – Drottning Kristina”. Peter Englund ”Den oövervinnerlige – Karl X Gustav”. Göran Rystad ”Karl XI – En biografi”, Bengt Liljegren ”Karl XII – En biografi”. Dessa titlar är titlar utkomna efter år 2000, bör därför inte vara helt omöjliga att få tag på. Titlarna finns även som Ljudböcker i handeln eller på bibliotek.


"Ostbågen har bara bytt plats"

Jag vet att jag själv och olika specialister inom primärvården. Arbetsterapeuter, sjukgymnaster,   m.fl. arbetar med problematiken; men i vanlig ordning ligger våra infallsvinklar långt ifrån varan… För långt! Ska träffa min sjukgymnast kommande vecka, så jag hoppas hon inte blir alltför syrack av att läsa mina synpunkter på bloggen. Ni som följt mina rullstolsäventyr, vet att jag själv och mina assistenter skämtsamt kallat den sittställning jag hade i mina rullstolar när vi började med kroppsformade sittsar för ”ostbåge”, eftersom min sittställning var sådan att överkroppen lutade betänkligt åt höger – ur min synvinkel. Efter många långa år har vi äntligen på alvar börjat komma till rätta med P-J ”Ostbågen” i rullstolen, men tydligen bara för att fenomenet ska flytta över och aksentueras vid sittande i sängen. Som sagt det vet utprovningsspecialisterna om. Man har försökt stötta upp min högersida med hjälp av olika kuddkonstruktioner men utan något bra resultat. Personligen känns något uppblåsbart – och reglerbart – i eller under madrassen – mot min högra sida, som en gångbar idé. Nu när jag accepterat formsitsen i rullstolen och känt att den börjar ge mig bra stöd, känns det som någon form av formgjutning också kunde vara en lösning för sängen. Eftersom man inte vill höra talas om att jag sitter och sover i min fällbara rullstolssits. När jag för fram sistnämnda ide, brukar mina motparter. För det första inte tro att jag menar alvar. Och när de väl förstår det, tycker man väl inte jag är riktigt klok. Man är väl kanske rädd för att bli anklagad för ”vanvåd” om det kom fram att jag satt och sov. Även om det är mitt högst personliga beslut. Jag brukar försöka undvika och klaga på mitt handikapp som sådant, det kommer jag ju ändå inte undan. Men ni har det bra ni som kan stiga upp eller gå och lägga er på egen hand, utan medmänniskors hjälp som har synpunkter på hur ni väljer att tillbringa er skönhets sömn… [1]



[1] Ingen skugga ska falla på mina assistenter i detta avseende. Synpunkter på hur jag vill sova kommer oftast från annat håll.


Fy fan för eltandborstar...

Oavsett vad tandläkare, tandhygienister och diverse hjälpmedelskonsulenter säger, står jag absolut för dagens utrop! Jag använder visserligen eltandborste för alla munhygienfrälsta tycker det är så jättebra. Jag tycker det är ett jädra redskap. Det ”durrar” i munnen när motorn är på. Min spasticitet gör att jag biter över tandborste och skaft på ett sätt som jag mycket väl vet att jag inte ska göra, vilket i sig jag inte tror är så bra för tandstatusen. Inte nog med detta, trots att jag av assistenterna draperas i handdukar m.m. kommer det vatten och tandkräm på kläderna, när tandborsten forsar på i munnen.



Varför är vi så rädda att prata om döden...

Har just sett ett inslag i ”Go’kväll” ett antal författare har skrivit en essäbok om har man upplevt någon nära anhörigs bortgång. Jag brukar tycka att de här ”ämnesintervjuerna” baserade på böcker m.m. i tv brukar vara både bra och intressanta, men idag tycke jag att man egentligen missade svaret på en av grundfrågorna. Varför skriver man texter om ett ämne av det här slaget? Och då menar jag en nära anhörigs väntade eller oväntade bortgång? Svaret snuddade man visserligen vid, men skyndade sedan vidare. ”Det sekulära Sverige”[1]. Den här boken man presenterade var ju en i raden av alla dessa självhjälpsböcker, och inget ont med det – jag tror snare detta är bra, men eftersom benämningen ”självhjälpsböcker” börjar få så dålig klang – nästan lite av skällsord – ville man inte ta detta i sin mun. Sedan är det ju en annan fråga, varför samhället har blivit sådant, att vi måste ha så kallad självhjälpslitteratur inom varje ämne, område...

[1] Min benämning.


Nostalgisk över svenskt musikunder

den 6 april 1974

Vann ABBA Eurovision Song Contest för Sverige med låten ”Waterloo”, efter en hård omröstning i konkurens framför allt med Gigliola Cinquetti  från Italien med låten  ”Si”. Trea blev Nederlenderna (Holland). Duon Mouth & MacNeal, med ”I see a Star”.

Samma dag  gick Björn Skifs & ”Blåblus” upp på USA:s Billboard-listas första plats med ”Hooked on a Feeling”.


Uridomet läcker...

Vet inte om det är jag som är så unik, men det tror jag faktiskt inte. Det är nog fler än jag som har problem med kissattiralger på natten. För en tid sedan skrev jag om hur jag började försöka använda Uridom istället för kissflaka och att det gick så där, men ändå framåt. Problemet med dagens kissflaskor ”Svanhalsar” är att de är så bulliga i den delen där vätskan ”ska landa”. Uridomet, fungerar ju som en kateter med skillnaden att man trär den över penis, istället för in med slangen i urinröret. Uridomet är ju bra för då kan man ansluta slangen till en påse – som i stort sett kan rymma obegränsat med vätska - under aktuell tidsperiod. Problemet som jag – som användare av uridom upplever – är: 1) Beroende på hur penis ändrar form under natten kan det strama väldigt och då kan det vara svårare än lättare att tömma blåsan. 2) Ligger du still och fin i sängen är det väl inga större problem, men börjar du röra dig alltför mycket, kan uridomet åka snett och börja läcka lite smått. 3) Och oberoende hur man ligger, är det inte så värst skönt att "det mest intima” uppkopplat till en apparat i tio-tolv timmar i sträck.

 



Ännu en dag i selen... 2

Har varit på möte med intresseföreningen ”Alla Tillsammans”s tillgänglighetsgrupp. Tillgänglighetsgrupp? Syftet med gruppen är att arbeta i en positiv anda för samhället ska bli så tillgängligt som möjligt för medborgare med olika typer av funktionshinder. Sverige brukar ligga bra till när det gäller den här typen av frågor. Detta stämmer, men inte så bra att vi inte kan bli bättre.

.

 



Söker inte medömkan - vill sprida kunskap...

Anekdoterna på bloggen om handikapp i allmänhet och min egen cp-skada i synnerhet, ska inte tolkas som att jag söker medömkan. Utan jag hoppas kunna föra ut budskapet att ”Vi är ganska normala typer!”  Visst det är inte alltid så roligt att behöva dra med sig en stor åbäkig rullstol eller nödvändigheten att vara ganska välplanerad i min vardag. Men det är väl kanske inte alltid så roligt att behöva ha sina ”ritualer” med kontaktlinserna, eller sprutor för att underlätta ett liv med diabetes heller; men i alla dessa tre exemplen så måste vi.  Den stora skillnaden mellan mig som cp-skadad och ni andra, är att jag behöver ett större mått av handgriplig /synlig service. Vilket ibland kan vara mycket trevligt, rent ut av skojigt och stimulerande, medan det andra dagar bara känns jobbigt, skittråktigt och tröttsamt… Men det är ju bara att traska vidare på livets stig. Men en sak vill jag poängtera ”Behandla mig, som du själv vill bli behandlad!” Den inställningen kommer vi alla långt med…



Liftar - ett annat "roligt" hjälpmedel.

Ni som följt min blogg en längre tid, har konstaterat att jag då och då har betraktelser över rullstolar det kan vara svårt och bli vän med. Jag har också förevisat bilder på det s.k. tortyrredskapet. Ett annat äventyrligt - men nödvändigt hjälpmedel  är mina liftar. Här en liten demonstration...

Intressanta versioner...

Rolling Stones. Con le mie lacrime (As tears go by).

Slappna av - du har ju bara cp... 2

Igår berättade hur ett besök inom tandvården kan vara, men bemötandet behöver inte bli på det sättet. Jag har en bra tandläkare. Jag har också haft förmånen av både tandläkare och tandhygienister som tar det med en lagom portion humor:

”Hej Per-Johan!” Och efter lite småprat varunder behandlande personal tar fram nödvändiga hjälpmedel för dagens behandling så fortsätter det:

”Då ska vi brottas lite, din mun och jag. Hur har det gått sedan sist...? ”


Slappna av - du har ju bara cp...

När jag för nu snart tre månader sedan startade bloggen inbjöd jag läsarna att komma med synpunkter både på form och innehåll. Det har ni gjort, tack för det. Vänner har bett mig berätta om mina erfarenheter av bemötande...

 

Cerebral pares, kallas ju den form av handikapp som jag har, förkortas i dagligt tal cp. Ett av cp-skadans främsta kännetecken är att man drabbas av okontrollerbara kramper. Kramper som tar kommandot för kortare eller längre stunder. Dessa återkommande anfall kan för den oerfarne upplevas som både skrämmande och otäcka. Anfallen är i regel helt ofarliga, men kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande, tro mig! Som om handikappet i sig inte vore nog är det "så roligt" när man vid besök inom vården, t.ex. hos tandhygienisten, får uppmaningen: "Du, kan du slappna av lite?" En gång är väl okey, men flera gånger, jag blir så trött...

 



Liv i rörelse...

Tidigt i morse när jag skrev rubriken på detta inlägg, var tanken ett helt annat innehåll. Jag var inte orolig för den här dagen men den medförde att kvällens betraktelse blir någonting helt annat. Idag har stora delar av Sverige skrivit högskoleprovet. Så också personer i min närhet vilket gjort att man dagen redan från början var bestämd att se annorlunda ut än vad lördagarna kanske brukar. Samtidigt hade jag fått inbjudan av en god vän att delta i en diskussion kopplat till fördraget på "Humanistdagen 2011". För att saker och ting skulle klaffa fick assistansbolaget sätta in extra folk i form av sina egna ägare. Jag vet inte hur van eller ovan han är att handgripligt ta sig an verksamheten på "golvet", men jag tycker herr J klarade sig bra och det säger jag inte för att smöra... Det känns demokratiskt och bra att vara del av en verksamhet där chefen inte bara sitter och bestämmer. Jag har inte tråkigt i vanliga fall heller, men idag har jag haft så mycket om mig att dagen bara rusat iväg.

IRPEN, räddade mig från Lars Norén!

De flesta elver som någon gång under perioden 1960-1990 - eller där omkring  gick på Karolinska skolan i Örebro känner förmodligen till IRPEN, lärare i historia och samhällskunskp. Kärt barn har många namn heter det ju. IRPENS initialer blev hans smeknamn.
IRPEN och jag hade ett gott förhållande både under och efter gymnasietiden. Att han räddade livet på mig är kanske för mycket sagt. Men under en dramatisk föreställning på Hjalmar Bergmantratern var han bokstvligt talat beredd att skydda sin före detta elev.
Mycket kan säkert sägas om Hjalmar Bergmanteatern men jag tyckte om dess scen och sluttande salong. Där det fanns plats på främsta raden för rullstolsberoende besökare med sällskap. Man tog bara bort en fåtölj och körde in rullstolen där. Det var mycket praktiskt och det hela blev ju inre sämre av att teatern bara låg fem till tio minuters gångväg hemifrån.
Någon gång på 1980- 1990-talet skulle jag och mina föräldrar gå på en  pjäs av Lars Norén och ni som känner till Noréns pjäser, vet att de både kan vara högljudda och ett våldsamt uttryck på scen. Vi kom dit i lagom tid för att i lugn och ro kunna inta våra platser. Några minuter senare kommer min gymnasielärare med sitt sällskap. Både IRPEN och jag tyckte det var trevligt att helt oväntat träffas. Det gjordes en snabb ommöblerning så jag och han kom att sitta bredvid varandra. En stund senare började föreställning.
"Familjedramat" tog fart och mitt i en våldsam ordväxling hivades rekvisita - i form av möbler över scenen. En stol kom farande genom luften och landade farligt nära scenkanten. Allting var antagligen beräknat, men syftet var ju säkert att publiken skulle reagera. Och reagerade gjorde också min lärare. Han slängde ut vänsterbenet som en handbollsmålvakt, beredd att ta emot stöten av stolen. Nu kom aldrig föremålet längre än till scenkanten, men jag blev både förvånad och tacksam över min lärares snabba reflexräddning...

RSS 2.0