Tandläkare och nostalgi

Hör ni här kommer Pelle!

Gösta:

-       Vi undrade lite var du var…?

Oskar:

-       Ja, som du snubblar in och ute på sjukhus nu förtiden…

-       Pojkar, pojkar; nu ska vi vara snälla!

-       Ja, men man vet ju aldrig med Pelle…!

-       Sa jag inte att jag skulle till tandläkaren…

Oskar söker ögonkontakt med de båda vännerna. En blick som säger: ”Har ni hört det här?” Och fortsätter:

-       Jaså, hur var där då?

Pelle i en talande grimas:

-       Jo tack ska dit och laga.

-       Förvånar mig inte. Men med tanke på din smärta figur förstår jag inte var du gör av allt det söta som du sätter i dig.?

-       Talang kanske… Men nu lämnar vi mina tandhygienproblem, för något mycket roligare.

Vera:

-       Vaddå?

-       Jo när Ling Pin Wang stod och väntade på bussen kom riktig fin gammal P 1800 upprullande ur garaget.

Gösta och Oskar är genast med på noterna, Vera ser till en början lite konfunderad ut:

-       P 1800…?

Gösta, som den gentleman han är:

-       Ja en Volvo Sport, sån där som helgonet hade på tv.

Vera ljusnar:

-       Jaha, ja nu minns jag, det hade Agda och Edgar von Bock också. Och vet ni, de hade en inbyggd skivspelare också…

Oskar ser lite misstänksam ut:

-       På 1960-talet?

-       Ja, fast man kunde bara spela såna där singelskivor i den.

 

 
En svår nöt att knäcka? 2

Personer som har läst mitt föra inlägg när det publicerats på facebook, konstaterar dels att det väl finns rullstolar att låna på vårdavdelningar? Svar Ja, men inga som passar mig och de är tyvärr så långt ifrån min passform att man måste hita andra lösningar. Man likställer också rullstolshämting med klädhämtning, vilket jag inte anser att man kan göra. Därför följande reaktion:
För det första är min rullstol inte min privata rullstol. Den ägs fortfarande av landstinget. Jag har rätt att bruka den så länge det är medicinskt motiverat. Det vill i mitt fall säga förmodligen hela livet – rullstolens liv alltså. För det andra måste man ju tillkalla transportjänst när landstinget vill ha tillbaka sina rullstolar. Och ett rullstolåbäke är en helt annan sak än mina privata kläder. Kunde jag sitta okey i en vanlig transportrullstol, eller motsvarande, skulle jag inte säga något om några dagar på sjukhus, men nu är det inte så. Jag menar inte heller att den som utför den här typen av transport skulle göra det gratis. Men om nu det är så viktigt att komma upp ur sängen och det faktiskt inte finns lämpliga hjälpmedel på sjukhuset, så måste det finnas något vettigare sätt att få dit dem, än att hela tiden ordna med hyrsläp eller inhyrda minibussar. Jag är inte snål, det är inte det  det handlar om… Hade jag varit kapabel att sitta i rullstol vid inläggningstillfället, så hade jag och assistenten väl tagit färdtjänst dit. Eller så får vi väl uppmana rullstoltillverka att i samarbete med kommuner och landsting tillverka smidigare elrullstolar som går att få in i vanliga bilar.

 


Intervju med Per T. Ohlsson - Sveriges statsministrar under 100 år


En svår nöt att knäcka?

Det kan vara jag som är dåligt informerad. Men finns det några bra upparbetade rutiner för oss rullstols/permobilberoende personer, vid akut sjukdom? Tänk er följande scenario. Jag blir akut sjuk och behöver vård, vad gör jag då? Jo, jag själv eller personer i min närhet ringer 112 för ambulans. Så långt är allting bra. När jag väl kommit under läkarvård – eller motsvarande – och börjar bli så pigg att de vårdansvariga tycker det är dags för mig att ”kliva ur sängen”, kommer nästa problem. Eftersom jag åkte ambulans till sjukhuset har jag inte min permobil med mig. Finns det några utarbetade regler och rutiner mellan landsting och den aktuella kommunens färdtjänst – eller annan godstransportör – hur man vid behov kan få hjälp att transporter sin rullstol, elrullstol/permobil till aktuell vårdavdelning? Eller är det helt upp till den enskilde patienten och dess kontaktnät?


Men detta är i mitt tycke hans nr 2.


Kan man naturligtvis inte gå förbi...

Kan man 

Evergreens - känsliga läsare uppmanas att blunda


Var är pulsen syster?


Jaha Pelle, du har varit inne på Hospitalet igen?
Ja.
hurvar det då?
Inte roligt.
Nä det förstår jag, men det tycker du väl aldrig.
Stämmer, men den här gången hittade de inte ens pulsen!
Nejmen det var ju lite extra besvärligt förstås.

Hälsotillståndet...

imgres

 

Hälsotillstånd… Känner mig som en ”hostande” Morris Minor från 1959.

RNS (Riksenheten För Neurologskadade)

Aktiviteten på redaktionen har de senaste dagarna gått lite på sparlåga, då både Sir George och Pelle Permo var intagna på RNS i Gothiia.

Bedrövad och förbannad!

Hör på nyheterna att det uppdagats fler grova bedrägerier. Där man uppdagat personer som tillskansat sig och sina kumpaner mångmiljonbelopp genom att utge sig för att vara i behov av personlig assistans. Bedrövligt att missbruk av dessa system förkommer…  Mycket bra att det granskas, upptäcks och vidtas rättsliga åtgärder, samtidigt som man börjar fundera över eventuella mörkertal. Förutom att beteendet som sådant är förkastligt, så försvårar det för alla oss som är beroende av assistans för att få en värdig tillvaro. Vi riskerar att få betala ett högre pris i form av stramare regler och hårdare granskning. Självklart ska alla granskas, men Försäkringskassans resurser till oss som verkligen är i behov av samhälleligt stöd riskerar att minska!


"Dressed For Success"

På väg till sammanträde oktober 2011

Eftervård

Samtal mellan Pelle och Vera:

-       Hej Pelle, hur gick det för dig?

-       Jo tack, det var väl ingen höjdare, men när jag kom hem så började det klia så in i glödheta…

-       Vaddå?

-       Ja, det undrade ju jag och Annica också, så jag frågade min syster när vi hade söndagsmiddag.

-       Ja och vad sa Greta då?

-       Hon tyckte det såg ut som något eksemliknande. Har fått salva, men hjälper inte det, får jag väl åka upp till ”Hudkalle”…

 


"Gösta Bagges politiska tänkande"

En studie i svensk konservatism under 1900-talet. Författare Torbjörn Aronson. Intressant idéhistorisk läsning om. konservativ idéologi under 1900-talet förra hälft. Gösta Bagge (1882-1951) var Högerpartiets (nuvarande Moderata Samlingspartiets) andre partiledare 1935-1944). Torbjörn Aronsos studie bygger i myckte på tal, föedrag, artiklar och böcker som hållits eller skrivits av Bagge själv.

Det ljusnar...

I förrgår: Olyckan på Näröppet med efterföljande observation på sjukhuset, var ingen höjdare. Speciellt som det till råga på allt blev en svart dag för Småland med dubbelförlust i elitserien. Då är gårdagens utskrivning och dagens dubbelvinst för HV och Lakers betydligt trevligare, även om chefen får bita ihop när det gäller Brynäs…


Trevlig kombination

Detta är säkert playback, men ELO hade faktiskt cello och fijol, utöver traditonella rockinstrument i sin sättning.

smart humor!


Annica är lycklig över att få hem sin "gubbe"...


Ja, ja Johnny; nog klarar jag att få i kull mannen i mitt liv!
Hej då vi ses i morron...
Hej...
När dörren stägts efter Johnny, går Annica fram och kramar om sin Pelle, hon ger honom också en innerlig kyss på munnen.
Älskling, jag blev så orolig när Oskar och du sms:ade, men jag kunde faktiskt inte komma snabbare...
Pelle återgäldar hennes kram.
Du vet att det är bra. Oskar är okey och Linda - min favoritstyvdotter - kom ju. Däremot var det svagt av "Gothia På Språng" att inte kunna skicka någon. Och så är jag så glad över att slippa tillbringa helgen på sjukhus.
Pelle höjer ljudet på nyheterna och slötittar på den senaste politiska turbulensen, medan Annica går ut och hämtar in vinet och smörgåsbrickan.
Pelle reflekterar högt:
Jag under hur vingklippta sossarna blir av det här?
Ja, det kan man ju undra... Men kan vi inte stänga av det där nu och ägna oss åt varandra?
Pelle gör sitt hjärtas dam till viljes och hon höjer vinglaset i en skål...

Velnissar eller "dubbla budskap"?

Har just sett Tvärsnytt och trots att detta gäller Västerås och inte Örebro, blir jag mäkta upprörd. Enligt nyheterna planerar "Västmanlands Lokaltrafik" "VL" att höja biljettpriset på lokaltrafiken i Västmanland för dem som löser biljett ombord på bussarna och betalar med kreditkort. Enligt interjuad chaufför tar hanteringen för lång tid, vilket leder till att de anställda på "VL" får skäll av andra missnöda resenärer. Har ni inte kortläsare med chp alternatuvt pinkod eller vad? Här försöker först olika samhällsorgan hjälpa oss att ställa om och uppmuntra oss till att bli ett kontantlöst samhälle, för att öka allas personliga trygghet. När man väl har ställt om så ska medborgarna eventuellt straffas för att man lyder "sina föräldrar!" Västmanland skärp er och Örebro följ inte efter! Mitt rörelsehinder gör visserligen att jag - rent tekniskt - inte tar stadsbussarna när jag är ute och åker, utan anlitar färdtjänsten. Men i alla fall i vår stad jämställs färdtjänstbussarna med lokaltrafik. På grund av en miss - har det sagts mig - i gällande upphandling kan färdtjänstresenärer inte åka kontantfritt, något som ska åtgärdas i nästa upphandling. Om det nu skulle vidtagas liknande åtgärder i Örebro län i syfte att försöka begränsa kortanvändningen vid resesor med lokaltrafiken, befarar jag att detta "spiler över" på oss färdtjänstanvändare så att det även i fortsättningen är kontanter som gäller!

Nyval...

Jag vet att Sveriges regeringschef inte har den fördelen att föreslå nyval, annars kanske det skulle varit läge. När oppositonen är ner i en svacka - som det verkar...

Svart kväll för Småland!

Pelle Permo från sjuksängen:

Jo läkarna vill ha mig kvar för observation över natten, men jag räknar med att komma hem före helgen. Så jag fick titta på matcherna i elitserien ifrån sjuksängen. Kvällens "underhållning" gjorde mig ju inte piggare eller gldare... Förlust för både HV och Växsjö... Bäst att försöka sova lite, så morgondagen - förhoppningsvis med hemgång - kommer fortare...

Några visa medborgare kanske...

Jag vet att historieskrivning är svårt, framför allt som man inte kan gå tillbaka och upprepa "exprementet". Jag kan inte hålla tankarna borta från socialdemokraternas "ledarkris". Mona Sahlin kickades väl i pratiken innan hon hade blivit partileder och statsminister 1995-1996. Det borde finns några "S-märkta" historiker och/eller statsvetare som med kallt huvud och utredingsresurser kunde sätta sig ner och kolla om inte Håka Juholt kommit upp i - eller till och med passerat - fru Sahlin i kategorin "klandervärt beteende". Vad jag som vanlig medborgare tycker är viktigt är: Att kvinnor och män behandlas lika inför dessa oskrivna och skrvna lagar...

Invecklade turer om boendekostnad.

Jag påstår inte att S-ledaren har gjort fel för det kan jag inte bedöma, däremot känns det på den rapportering som kommit via media som om regelverket för riksdagens ledamöter behöver få sig en ordentlig revision så att det följer med sin tid. Vad jag tänker på är boendet för riksdagsledamoten i vår huvudstad, under pågående riksdag. Riksdagsledamöter som ej kommer från Stockholm har – i alla fall tidigare – haft övernattningsmöjlighet i – eller i nära anslutning – till sitt tjänsterum. Får man företroende som riksdagsledamot under en lång följd av år, så förstår jag fuller väl om man inte vill bo i sitt tjänsterum dygnet runt, året om. Som väljare tycker jag också detta borde vara ganska naturligt får de delar av riksdagshusets förvaltning som administrerar utbetalning av ersättning för ledamöternas boendekostnader. Så vitt mig är bekant är det inte ovanligt att ledamöterna efter en tid skaffar andra typer av övernattningslägenheter i andra delar av Stockholm, kanske t.o.m. egna bostäder om man rotar sig på den nya orten. Med detta följer helt naturligt att ens livspartner och eventuell familj också kommer till stan, eller att det bildas nya familjekonstellationer. Vart jag då vill komma med detta inlägg är att det inte borde vara något nytt om riksdagsledamoten hon eller han under sin tid som folkvald utkvitterar arvode plus boendekostnad, i linje med liknande uppdrag eller yrken. För vilken syn man än har på uppdraget som folkvald riksdagsledamot, är det väl sedan mitten av 1900-talet en heltidssysselsättning...


Torsdag eftermiddag på

Gösta och Vera:

 

-       Hur gick det egentligen för dig igår?

-       Jodå, visst gjorde det ont och någon liten stukning samt lite blåmärken fick jag allt. Men doktor Gunnarsson tyckte inte bet såg så farligt ut.

-       Doktor Gunnarsson, honom vet jag inte om jag träffat på?

-       Henne! Å det är en liten snäll och trevlig flicka i 25-30 års åldern. Nej det är möjligt att du inte träffat på henne hon kom nog dit för ett halvår sedan. Men jag känner att det är skönt för mina skraltiga ben att få sitta. Var är Pelle och Oskar?

Gösta fnissar försynt:

-       Oskar sitter med Pelle nere på akuten.

Vera Spärrar upp ögonen förskräckt:

-       Vad har hänt?

-       Ja, jag tror inte det är så farligt, men Oskar ringde mig för en stund sedan. Det verkar som ni ska undvika den där affären. Pelle var nere på ”Näröppet” med Ling Pin Wang. de höll på och plocka upp varer i kylavdelningen. En expidit var visst lite ouppmärksam, han såg inte att Pelle kom åkande och klev ner från en hylla och hamnade i knät på Pelle…

-       Hur alvarligt?

-       Ja som sagt de vet inte riktigt än, men det verkar inte så farligt.

-       Och var kommer Oskar in i bilden?

-       Han råkade vara i affären samtidigt.

-       Så han och Pelles assistent åkte ner med honom tillsammans?

-       Ja, men sen måste hon visst vidare av någon anledning och ”Gothia På Språng” hade svårt att få tag på Johnny.

-       Så Oskar assisterar Pelle tills någon annan dyker upp?

-       Ja.

 


Något senare...

Fru Vera njuter medan Oskar och Gösta tävlar i att pyssla om henne medan hom berättar:
Vera von Hurtig 83, Pigg pensionär som gillat rally: Rollator- så väl som rullstolsdito, katten och barnbarnen

Jo, jag gick ner till Näröppet för att köpa lite kaffe och bäst som jag stod där kom den där fru Pettersson och försökte tränga sig före. När jag hävdade att jag såg lågprispaket med Löfbergs Lila först, fällde människan helt simpelt mig med en av sina kryckor. Jag ramlade in i hyllan så vad skulle jag göra. Men butiksföreståndaren gottgjorde mig i alla fall med ett extra stort paket gratis, så där fick Petronella… Rollatorn, ja den blev visst bara skrot. Men Bettan och Lars-Åke tyckte det var lika bra jag börjar åka i en sån här nu.


Onsdagförmiddag på...

Gösta Oskar          Pelle
Oskar: Nå vad var det jag sa? Killarna klarade det utan Zlatan...
Pelle: Uppenbarligen, men jag trodde faktiskt holländarna skulle ta chansen och trycka till oss en andra gång.
Gösta: Det är roligt att Sverige går till EM igen.
Oskar: Visst sjutton är det roligt, än kan dé svenske.
Pelle: Från det ena till det andra. Har någon sett Vera...?
Oskar avbryter sig mitt i en utläggning om matchen rynkar pannan och tittar på klockan:
"Nej det har du rätt i, eller vad säger du Gösta?"
"Nej faktiskt inte!"
Oskar stegar över rummet i det han ropar:
"Ivar, Ivar!
Oskar skyndar ut i receptionen.
"Skulle inte Vera komma i dag?
"Det är ingen fara så vitt jag förstår, men fru von Hurtig har tydligen råkat ut för en liten olycka"
Nu blir den annars så godmodige Oskar riktigt irriterad - synbarligen orolig:
"Vad hänt fru von Hurtig?"
Jag kan tyvärr inte säga mer än så."
Oskar nästan tar tag i skjortkragen på den olycklige föreståndaren
"Ut med språket människa...
Tyvärr, men hon kommer senare...
I detsamma stannar en färdtjänstbuss vid entrén. De båda männens blickar vänds åt samma håll när entrédörrarna öppnas och in rullar Vera sittande i en elktrisk scoter.
"Hej gossar! Vad ni ser upprörda ut....

Snacka om mix o playback...


Rumphuggen partiledardebatt

Söndagens partiledardebatt i ”Agenda” var väl ett ypperligt tillfälle att markera sin demokratiska hemvist och hylla vårt demokratiska styrelseskick. Miljöpartiets Åsa Romson klarade med bravur att visa vad det partiet står i förhållande till sverigedemokraterna, trots att de visuellt befann sig på samma sida. Då borde väl de ”gamla rävarna” i socialdemokraterna och vänsterpartiet kunnat göra samma sak. Det är inte alltid bekvämt att försvara demokratin, men det måste göras. Som det nu blev fick statsministern verkligen utrymme att på sig ”statsmannakostymen”. Om det visuella intryckt är så viktigt så man inte vågar ställa upp om det inte passar, är man verkligen svag i ”tron”. Jag är medveten om att fp:s Bengt Westerberg gjorde en liknande markering mot ny demokrati på valnatten 1991, det var inte smartare då. Om man jobbar för att SD ska åka ur riksdagen 2014, måste man ju ta debatten med dem. Plenisalen i all ära, men jag tror att en tv-debatt på bra sändningstid har större genomslagskraft. Även om det går lite knackigt i för sverigedemokraterna i en del landsting och kommuner så tvivlar jag på att riksorganisationen faller sönder på liknande sätt.


Erlanders siste pojke…

För bortåt en månad sedan recenserade jag ett antal böcker om Fredrik Reinfeldt, bl.a. ”Reinfeldt – Ensamvargen” av Anita Kratz utkommen 2008. En biografi som till stora delar bygger på interjuver med den porträtterade samt vänner, medarbetare, politiska motståndare och analytiker. I mitten av 1990-tlet skrev Kratz en biografi över Ingvar Carlsson, ”Erlanders siste pojke” (1996).  Socialdemokraternas partiordförande 1986-1996, tillika Sveriges statsminister 1986-1991 samt 1994-1996. Det är möjligt att tidens tand påverkat mitt omdöme, men trots att de då dagsaktuella händelserna ”bara” ligger 15-25 år bort och jag mycket väl kommer ihåg det mesta som tas upp i boken, känns den inte alls lika fräsch och angelägen. Jag tror både författarens och den porträtterades stora problem är att mycket som sades och skrevs om socialdemokratin från 1986 och kanske tjugo år framåt gjordes i skugga av mordet på före statsministern Olof Palme.


Nytt lördagsmys...

Har vairit ute på  tillsammans med systerdotter Kim   och assistent Lisa  Tittade på lite allt möjligt men bunktade en mängd sugrör. Tittar på ishockey nu. Det är ju rolligt när det går bra för nykomlingarna, men ni behöver väl inte briljera mot mina hjältar i HV71... Det får väl bli en extra öl som tröst!

Lite irriterande...

Som sagt de delar av ”Anhörigdagen” som jag tog del av igår var mycket minnesvärda. Två saker som jag ändå vill påtala och som inte handlar om arrangörsskapet, utan åhörarna. Personligen upplevde jag att det var ganska mycket liv och rörelse under själva föreläsningen. ”Spring” i föreläsningslokalen under pågående program, vilket både arrangörer och föreläsare hade bett att vi som åhörare skulle försöka undvika. Som mina läsare vet är jag rullstolsberoende, det var vi många som var under gårdagens begivenhet. Att den allmänna hänsynen till oss som tar oss fram med hjälp av rullstol tyvärr är rätt dålig i samhället i stort är väl ingen nyhet, men att man nästan blir nersprungen av gående personer i ett sammanhang där olika typer av funktionshinder står i centrum, tycker jag är svagt.

 


En händelserik dag…

En händelserik dag som jag vill sammanfatta på följande vis: Svenska och utländska poesiälskare kan glädjas åt valet av Tranströmer till 2011 års nobelpristagare i litteratur, månne det dröja cirka 40 år innan Sverige blir aktuellt igen? På det lokala och regionala planet har man som medborgare den senaste tiden undrat hur det blir med kollektivtrafiken? Och får vi någon färdtjänst även nästa år? Nu verkar parterna ha enats så då får man väl hålla tummarna för att uppgörelsen håller? Själv spenderade jag en del av min dag på ”Anhörigdagen” arrangerad av Anhörigcentrum och Örebro kommun. Där övervar jag Mikael Anderssons föreläsning ”Tankens kraft”, om att klara ett normalt liv – vad det nu är – trots yttre förutsättningar som i förstone kan begränsa.


Hur blir det med samhällsservicen?

Det kanske är jag som inte har hängt med? Men såg ett inslag i gårdagens Tvärsnytt där bl.a Jonas Karlsson (s) intervjuades angående kollektivtrafiken - däribland färdtjänsten. Är det verkligen så illa att vi kan stå utan färdtjänst från januari 2012 - om inte parterna kommer överens? Fruktansvärt i såfall...
Detta skulle jag kalla att man skaper istället för avhjälper hinder. Om detta blir verklighet, blir jag inte bara sur, utan berättigat förbannad!!!

Nu njuter Pelle...

Efer HV:s vändning med 8-7 mot AIK! På bortais också...

Oflyt att det flöt…

 

Rörelsehindrade är rörelsehindrade, men inte rörelseoförmögna – vilket väl i grunden är positivt. Att rörelsehindrade inte är rörelseoförmögna fick jag ett nytt bevis på i morse när jag vaknade. Upptäckte att muggen med något drickbart som jag brukar ha stående på sängbordet under natten inte stod där den brukar… Nä, den hade fått för sig att ”dansa” ner på golvet under nattens vilda drömmar. Och inte nog med det när  Ling Ping Wang – morgonens assistent – kom, upptäckte vi att mugfan hade landat på sidan så vätskfan hade runnit ut på mattfan; kort sagt ”Fan också!”


Ny kamp på kontoret...

 

 

Det var svettigt på redaktionen i kväll – igen. HV är som sagt mitt förstaval i elitserien, men visst håller jag även på smålandskonkurrenten när det kommer motståndare till landskapet. Trevligt att Växsjö visade var skåpet ska stå! Chefen? Ja, han är mindre glad så klart, Brynäsare som han är av födsel och ohejdad vana…


Måndag morgon o min kropp den känns så sned

Ja, det är måndag och min kropp den känns så sned...
Vilket ändå inte är så konstiigt...
Men får jag lite hjälp så kanske kroppen kommer i led igen!

Sven Tumba - Till minne...

Tumba – blågulare kan ingen bli | Kulturdelen

En kväll på Örebro konserthus

Var i går kväll på konsert tillsammans med en god vän. vi såg och hörde Örebro Kammarkör, solister samt Rebaroque en barockorkester från Stockholm allt under ledning av dirigenten Fred Sjöberg. Kvällens huvudnummer var "DIXIT DOMINUS" av G. F. Händel, men även mycket annat dock i barockstil, musik från tiden dvs 1600-talet, till cirka 1750, såväl som nykomponerat. Mycket trevligt!

Ännu en stjärna har slocknat på idrottens himmel

Undertecknad har - liksom många med mig - nåts av budet att ännu en av Sveriges största ishockey- och idrottsprofiler, Sven "Tumba" Johansson har gått ur tiden. Även om detta besked inte var lika chockartat och oväntat som i Stefan Livs fall. Sven Tumba gjorde mycket för att populärisera sin huvudsport han var med bland dem som såg tilll att ungdomsturneringen "TV-pucken" drogs igång. På senare år var han mest inriktad på arbetet med att göra golf till en "folksport". Sven Tumba blev också Lasse Holmqvists första "interjuvoffer" i den populära tv-serien "Här är ditt liv". Sven Tumba blev 80 år.

RSS 2.0