Nicklas Lidström avslutar karriären på rinken

"Vi tackar #5 Nicklas Lidström för hans insatser i Tre Kronor. Nicklas hann med 27 matcher i juniorlandslagen och 88 A-landskamper under sin karriär. Han har gjort totalt 21 mål i landslagströjan och bland annat vunnit VM-guld 1991 och OS-guld 2006." Tre Kronor på facebook.
Inom varje sport föds det hela tiden nya talanger. Talanger som växer till något utöver det vanliga, blir fixstjärnor inom sin sport och slutar som legender. Klart är att Nicklas Lidström är en av vår tids största svenska hockeyspelare som nu valt att avsluta karriären. Tack för åren som aktiv spelare. Jag tror säkert du bidrar med ditt kunnande i framtiden också.

Kim uppdaterar morbror Pelle

Pelle sitter och lyssnar på nyheterna när det ringer på dörren. Han drar ner ljudet och ber Muhammed gå öppna. Ljudet av nykomlings röst får Pelle att skina upp när hans systerdotter Kim formligen blåser in:

 

-       Hej morbror! Har du varit nere på Krusbäret de senaste dagarna?

-       Hej Kim!

-       Pelle sätter upp handen för att dämpa flickas sprudlande ordflöde, vänd mot Muhammed säger han:

-       Jag vill vara ensam med min systerdotter du kan väl gå ner till din svågers Kebab eller nåt, så ringer jag när jag behöver hjälp.

När dörren stängts efter Pelles personlige assistent tar Kim ny sats:

-       Har du varit nere på Krusbäret de senaste dagarna?

-       Ja, i måndags hurså?

-       Pratade du med Ivar eller Floria då?

-       Mja, vi hejade väl, hurså?

-       Då har du inte hört…

-       Vaddå?

-       Du vet gubben Gottfrid, som bodde granne med mamma och pappa.

-       Ja, var det inte han som dog i höstas?

-       Jo! I helgen kom de nya ägarna ut, berättade mamma.

-       Jaså, hur gick det då?

-       Jo, pappa fick som vanligt spader…

Pelle ler:

-       Det är konstigt Kim,… tycker mig precis ha hört det förut…

-       Ja, inte sant!

-       Hur gick det sen då?

-       Jo bara pappa hade fått sova på saken blev det ju bättre… Men vet du vilka de nya ägarna är?

-       Nej har bara hunnit prata med Greta som hastigast, din mor ville försäkra sig om att jag och Annica tänker komma ut till midsommar.

-       Det gör ni väl?

-       Jag antar det.

-       Det blir inget kul annars…

-       Du har väl din Lasse?

-       Ja, men ändå…

-       Vi får se, men vad var det nu med era nya grannar?

-       Jo det är några som du väl känner rätt väl…

-       Jaså?

-       Chefen på Krusbäret och hans fästmö!

-       Ivar och Floria, nej det har jag inte hört.

-       Ska bli roligt att se pappa och nye grannen uppträda som två ”vandrande pinnar”.

-       Karl lättar väl upp när han vänjer sig vid folk och Ivar är det väl inget fel på. Greta och Floria knöt väl ihop banden ganska snabbt?

-       Dom känner varandra sedan förut.

 

-       Kan väl tänka mig att syrran i sin roll som akutläkare har en del att göra med Gothias olika äldreboenden.

-       Ja, mamma har redan lockat in Floria i midsommarkommittén, det fixade hon under en simtur.

-


Komik som håller...


På besök i Örebro

Varit ute i Örebro stad idag. Sommarstaden i Sverige i dag är långt ifrån någon höjdare för oss rullstolsberoende personer. Det är mycket som bubblar inom en. Sedan tidigare har man kommit på den ”lysande” idén att kullerstensbelägga centrum, det är väl för att få någon mysig atmosfär från förr… nu har man dessutom gjort Storgatan ”rolig” med parkeringsfickor på det som en annan trodde var trottoar. Förstår att många affärsidkare klappar i händerna, men knappast en permobilframförare, räcker så bra med blomsteruppsättningar, uteserveringar och kullersten.

Pelle

Påfyllning efter en ansträngande dag...

Sir P. G. Woodehouse (1881-1975).
Brittisk författare och kulturpersonlighet ”pappa” till bl.a. Bertie Wooster och dennes fenomenale betjänt Jeeves. Hjälper mig att ladda batterierna efter en lång dag med bl.a. hjälpmedelsutprovning – igen… Den nu aktuella boken ”Den oefterhärmlige Jeeves”, hör jag på i en bra uppläsning/tolkning av skådespelaren Helge Skoog.

Eufori på Krusbäret över Euphoria

När man samlas vid morgonfikat måndagen efter Loreens serger för Sverige i Eurovision Song Contest 2012 med ”Euphoria”. Reser sig Ivar och påkallar uppmärksamhet:

Det var ju kul det här för Loreen, Sverige och inte minst för oss. I Sverigefinalen gick Petronella och Floria och prickade in rätt vinnare.

 

Nog för jag vet att min kära Floria är intresserad av underhållningsmusik – han ger Floria ett kärleksfullt ögonkast – men inte att vi hade två såna experter på schlagermusik som Petronella och Floria!

Det måste vi fira så jag har beställt tårta – som ska vara här vilken minut som helst – och Pelle du får förlåta om det inte blir Verners ”delikata” Morenatotårta… men jag har en känsla av att jordgubbstårta, glass och Hallongrottor fungerar bättre i den här värmen…

Med dessa ord knäpper Ivar på Krusbärets videoanläggning och ”Euphoria” med Loreen. Holger konstaterar:

Femte segern sedan 1974, ger seger vart 7,6:e år; så i det avseendet håller vi oss fortfarande inom den tio års gräns – att lilla Sverige kunde vara helt till freds om vi tog hem segern en gång vart tionde år – som experter en gång i tiden uttalade sig om.

 


Grattis Loreen, Sverige och alla schlagerälskare!!!

Euforia

Morgonstund i Björkero

 

 

 

Greta står i dushkabinen, bortom det strilande vattnet hör hon radioskval och Karl nynnande med – kanske inget för schlagerfestivalen, men alltid positivt att han verkar gladare så här när han fått sova på saken. När Greta klätt sig går de ut på verandan för dagens första kaffe. Under andra koppen konstaterar Karl:

Jag tror visst att våra nya grannar anlänt… Var Det Floria och Ivar de hette?

Ja.

Greta följer sin makes blick. Mycket riktigt invid grannhuset sår en blå bil parkerad. Karl fortsätter:

Kanske man skulle gå över och hälsa?

Det tycker jag.

Vad ska du göra?

Måste se till bilen, men tänkte också ta mig ett dopp…

 


Skilj på individ och individ

Annica:

Varför är min ”älsklingsgubbe” så upprörd?

Pelle:

Jamen, du såg väl hur färdtjänstkillen uppträdde? Som om jag inte kunde ta vara på mig själv! Nej tacka vet jag den tiden före personliga assistenter – då chaufförerna var tvungna att utgå från att kunden kunde fixa det mesta tankearbetet själv. Annica du vet att detta inte är något angrepp på enskilda assistenter, tankebanorna hos vissa personer med serviceyrken har bara blivit så konstiga. Ja, jag kanske oftast har en personlig assistent med mig när jag är ute och åker. Men detta betyder inte att jag inte kan åka själv, då och då! Snälla chaufförer när ni ställer frågor till mig som kund; lyssna då också på svaret. Utgå också från att jag vet vad jag talar om tills motsatsen är bevisad. Helst skulle jag abonnera på Seppo Raukio och hans buss så man slapp den här typen av kränkande diskussioner.

 


Tradition, samtid och framtid

Traditionell Bernadotte dopfotografering. Men ändå en tradition i sin tid, vilket innebär att den kvinnliga arvföljden och dominansen in i framtiden av naturliga skäl tagit över. Ni som är i kronprinsessan Victorias och prinsessan Estelles generationer, får antagligen uppleva hur doptraditionen förs vidare. Visst det dopfotograferades också på 1970-talet, men det är första gången på över sextio år som den direkta arvsföljden består av fler än två generationer.

Kung Carl XVI Gustaf med sitt barnbarn Estelle i famnen 2012. Stående till höger om kungen, kronprinsessan Victoria. Av hävd fotograferas bara bärarna av arvet.

Bild 2: Kung Gustaf V, sittande med prins Carl Gustaf i famnen 1946. Omgiven av kronprins Gustaf (VI) Adolf - även han sittande - och den nyfödde prinsens far, arvprins Gustaf Adolf.

Bild 3: Kung Oscar II, sittande med prins Gustaf Adolf i famnen 1906. Omgiven av kronprins Gustaf (V), till vänter i bild - och arvprins Gustaf (VI) Adolf.


Humoristisk toutch...


Låtar man minns...

Låtar man minns! Tack vare radioprogram som "Kavalkad" med bl.a. Carl Eiwar, Niklas Lindblad och Kent Finnell.

Bra 60-tal - sämre bildkvalitet


Karls idyll skakar!

Sjövillan, Greta och Karls fritidshus.
Greta, Greta!
Ja ja! Vad vill du?
Har du läst senaste nummret av "Björkero" (Den lokala stugförenings medlemsblad.).
Ne, hur skulle jag ha hunnit det; vi kom ju nyss?? Det där kan du väl läsa sedan, hjälp till och bära in från bilen istället!
Karl:
Vet du det är några som köpt Gotfrids gamla stuga...
Greta kommer in lutar sig mot dörrposten och frågar lite irriterat:
Vad är det med det då? Var det inte vad ni kom överens om vid styrelsemötet?
Jo.
Ja, dåså...
Jag vet inte, men de nya ägarna verkar bekanta på något sätt...
Motvilligt kommer Greta fram och kastar en blick i bladet över Karls axel:
Detta är de nya ägarrna till stuga "Rosenbo"
Greta utbrister:
Floria och Ivar, det var väl trevligt!
Vet du vilka de är?
Det är klart, gör inte du?
Karl skakar lite olyckligt på huvudet:
Och du sitter i styrelsen... Ivar är ju platschef på dagcentret "Krusbäret", en av Pelles knuntpunkter. Floria är hans fästmö och chef på det intilliggande äldreboendet...
Karl ser inte speciellt nöjd ut:
Kom och hjälp mig nu, det där blir nog bra ska du se.

Dagens försommarkommentar:

Vad ska man ha på sig i sommar…

För några år sedan pratade jag om mina då nya tofflor. Är fortfarande sköna men blir lite väl varma framåt somrarna, så nu har inhandlat dessa ett par nya sandaler för att underlätta kommande sommar

 


Visst jag vill också ha lite värme och sol...

men just nu är skiftningarna lite för häftiga i min smak. Förmärktes också en påtaglig tröttheter "förvirring" bland kunderna i affären idag. Oavsett vad vi tycker om den rådande väderleken, har den nog "tagit oss på sängen" lite till mans...

Kungligt dop i en ny generation

Kungliga hovet

Många experter har sagt mycket och kommer säkert säga mycket om den här dagen. Och det är med största sannolikhet fler än bara prinsessan Estelle Silvia Eva Mary som döps idag. Jag följde hela ceremonin via SVT:s sändning. Oavsett hur många andra medborgare som döps dessa dagar. Känns det väldigt fint att nu ha en ny liten gren att följa. Jag önskar familjen ute på Haga fortsatt lycka och välgång


Sparks - igen...


Minnen från förr... - SPARKS

Antar att det finns fler i min generation som minns "Sparks" från vår ungdom. Jag är ingen "fena" på deras musik, men minns bl.a. denna plus "Beat the Clock" från samma tid. När jag hittade "The Number One Song In Heaven" på Spootify slog mig också låtens längd på runt 7 minuter. Inte för att det är en discodänga, men för att den på sin tid låg på svenska hitlister. Vid en lysning upptäcker man att antingen är låten ommixad eller så använde sig Sveriges Radio bara av en del. Youtubeklippet stämmer mer överns med mitt musikminne.


Urless

Pelle

Kära läsare ni får ursäkta att jag möjligen har ett grövre språk än vanligt! Orsak: Är urless och förbannad på mitt handikapp och den därmed sammanhängande situationen. Utlösande faktor denna natt som så många gånger tidigare: mina problem med kisseriet.

- Nej det är ju inte så att jag inte kan kissa, som tur är! Men hitta ett lämpligt och fungerande nattkärl är med stigande ålder desto svårare! Pinkar utanför och i sängen som en småunge vid min ålder är både genat och jobbigt. Visst har trygghetslarm och kan kalla på kommunal personal den tid jag inte har assistans – eller Annica här, det är bara så jädra omständligt, så jag orkar inte om det inte handlar om livshotande tillstånd. Får väl se om jag kommer till skott, men plötsligt har det nog dykt upp ett motiverande själ att satsa på träning igen: att bli så mjuk i leder att jag kan använda pinkflaska även nattetid igen!


Bättre än i tv!

Pelle± och Linda:

 

Ja idag Linda måste jag få dra en rolig – men lika fullt sann historia – ur livet som assistansberoende person. Du vet ju att jag har uridom med uppsamlingspåse på natten? Uridom som förenklat fungerar ungefär som en kateter, men är betydligt skonsammare!

Ja.

Du har också koll på att jag har en sorts fotpall på fyra ben när jag sitter på toaletten?

Ja!

Som sagt. Jag vet detta men ville bara försäkra mig att du hade kläm på detta. För b.la. assistent Lisa brukar hänga uridomgrejerna i badrummet under dagen och hämta tillbaka dem till sängen när jag går och lägger mig. Härom kvällen hade Lisa i vanlig ordning kvällspasset. Och läggningen gick lika geschwint som det brukar ända tills vi kom till uridommomentet. Glad i hågen gick Lisa in i badrummet för att hämta vaddå?

Uridompåsen antar jag?

Vad kom hon tillbaka till sovrummet med?

Ja, av din framställning att döma, borde svaret i alla fall vara; inte någon uridompåse…

Rätt!

Pelle plockar fram två bilder på sin daraskärm och fortsätter:

Som du ser är en fotpall och en uppsamlingspåse på ett uridom två ganska olika saker, men i tron att hon hämtat påsen, kom Lisa tillbaka in i sovrummet glatt bärade på fotpallen.

Nähä!

Linda brister ut i gapskratt och får torka tårarna.

Jooh, och fråga mig inte hur den lilla damen tänkte, för det vet hon väl knappt själv… Men jag har upptäckt genom åren att en fotpall kan användas till mycket. Din käre far Johnny brukar till exempel  använda sagda fotpall till stykelyftshantel… när han är på det humöret…

Det menar du inte?!

Jo, jag svär!

Linda får på nytt torka glädjetårarna ur ögonen… hon fortsätter:

Ja dessa exempel måste ju bara med i uppsatsen!


Exempel på bra assistans...

Efterrätt i det gröna!

Sportbreak!

 

Annica:

Jaha, det var ju tråkigt det här med Tre Kronors förlust, mrn nu tänker inte jag vara sportänka längre.

Pelle och Holger i kör:

Va!!

Nej. Och Holger jag ber om ursäkt om jag verkar lite brysk, men nu får du gå in till dig.

Pelle:

Va?

Ja, Pelle och jag ska åka ut på landet och hälsa på Greta och Karl.

Pelle:

Men det var väl inte förrän i morgon – om Sverige blev utslaget?

Ändrade planer kära du…

Pelle ser mycket överrumplad ut. Holger fattar mycket väl att han inte har någonting där att göra. Reser sig så snabbt han kan med hjälp av rollatorn, mumlar ett ”Hej!” och lommar in till sig. Pelle börjar när han hört Holger stänga dörren in till sig:

Visst följer jag gärna med ut på landet (även om hans inre säger någonting annat), men ut till Karl och Greta vid den här tiden?

Dom väntar oss.

Färdtjänst…?

Seppo står med Mercedes och Bentzer på gatan och väntar. Dom tar gärna en nattlig tur utanför ”schemat”.
Pelle börjar förstå – vilket han borde insett betydligt tidigare – att kära Annica och hans syster Greta verkar ha tänkt på det mesta. Trots den sena timman, låter han sig snällt hjälpas i ordning och åka med ner till bussen.  När servicehusets entrélampa tänds i och med att entrédörren öppnas glimmar det till i fordonets gula lack, Seppo hoppar ur och kommer dem till mötes…

 


Handikappirriterad - i stugan

Annica Pelle
Ligger här och blåser i min lilla "fredspipa" för andningens skull. ska återställa andningsapparaten - i därför avsett ställ - då tycker denna lilla mogäng att "Nä, nu ska vi ha lite "helgroligt!" I stället för att snällt ställasig på sin plats, hoppar den ur handen på mig, ner på täcket. Åker rutschkana över detta hittade just det rätta hålet att hoppa ner på golvet. Allt detta innan jag hinner reagera, så nu ligger den väl under sängen och storskrattar åt mig, Finns det inga små snälla arbetslösa vättar eller hustroll som kan tänkas flytta in hos mig? Jobbet skulle brstå i att plocka upp alla små saker jag tappar och inte når... Nähä, får väl vecka söta Annica då!

Donna Summer - ännu en ikon bortgången...

Aftonbladet

Tjeckien-Sverige

Pelle Holger

Jag ska följa matchen till vad som i andra perioden verkar bli ”Det bittra slutet”. 3-1 till Tjeckien långt in i andra perioden. Jag är inte förvånad – men behöver inte vara glad. Eftersom det gick så bra i gruppspelet, var det något i den här stilen jag var rädd för sedan det stod klart att de skulle mötas i kvarten. Vare sig de heter Tjeckien eller Tjeckoslovakien, är det inte vanligt med två svenska vinster i rad! Just när jag skriver detta reducerar Zetterberg till 3-2 i slutminuten, andra perioden. Hoppas någon begär skärpning i omklädningsrummet under pausen. Jag tror verkligen att spelarna i Tre Kronor vill vinna, som det ser ut finns det efter två perioder fortfarande chansen, men samtidigt är jag rädd att de enskilda spelarnas önskan att bidra till en vinst, gör att det låser sig! Jag förstår att det är lätt sagt från sidan… Men försök slappna av; spel ut med finess och klokskap. 3-3 efter 45 sekunder in i tredje perioden. 29 sekunder kvar återtar Tjeckien ledningen med 4-3! 4-3 till Tjeckien blir också slutresultatet och Sveriges Tre Kronor är utslaget ur VM. Spelare för pelare var väl Tre Kronor inte dåliga, men även om det kan vara samma förutsättningar för alla topplag, så var nog inte vårt landslag tillräckligt ihopspelat till hockey VM.

 

Det är tur att Leif Bork har nerverna under kontroll för även om det är inspirerat, måste det också vara nervigt att sitta som expert bredvid Lasse Granqvist. Det är möjligt att herr Granqvist medvetet spelar över i sitt refererande, men jag tror inte det…


Kvartsfinal 3 Finland-USA

3-2 till Finland efter en dramatisk match och även om jag höll på och helst hade sett USA i en semi, gratulerar jag de finska Lejonen! Och kan bara hoppas på att Tre Kronor ändå är bäst om de möts i helgen. Jag är nervös inför Tjeckien i kväll, men det blir ännu jobbigare om vi ska möta Finland i helgen. Det är bara att försöka coola ner och avvakta...
Pelle Permo

Kanada-Slovakien - Kvartsfinal

Pelle
Förstör vad Niklas Wikegård menar med att det kan bli en tråkigare fortsättning när Slovakien vinner med 4-3 mot Kanada. Samtidigt har ju Peter Jide rätt i att den som gör flest mål inom matchtiden vinner

Such a Night!

Hej Pelle, hur är det?

Jo Linda, den här dagen ska man väl vara dubbelt glad – i alla fall om man har facit – men nog är det ganska rassligt…

 

Hur menar du nu?

Ja, det beror på var du vill börja?

I och för sig får du väl ta det i vilken ordning du vill, men frågar du mig så ta det där med ”dubbelt glad” först?

Dubbelt glad: Först har vi ju ”Kristi himmelfärd” som ju både gjorde lärljungarna förundrade och ledsna, handfalna skulle vi väl säga idag; de visste ju inte helt säkert om  Gud Fader och sonen inom kort skulle styrka dem med ”Den helige ande”.

 

Andra skälet att glädjas är ju mer världsligt om man är norrman eller gläds med dem. Det är ju ”Sjuttonde maj”, Norges nationaldag idag.

Javisst ja, då får vi skänka lite tankar både uppåt och väster ut.

Ja skulle Norge sedan – mot all förmodan – gå och slå ut ryssarna i dagens hockeykvart, får väl norska fans och kommentatorer tokspel…

Men nu pappa får du faktiskt inte vara så altruistisk utan tala om dig själv!

Har haft en förbaskad hostnatt.

Låter inte kul. Hela natten då?

Nej, nog kunde jag somna ungefär som vanligt, någon gång vid 23, men kroppen tyckte jag skulle vakna så där 20 minuter i 5. Mitt uppvaknande brukar ju gå lite stegvis och det brukar vara först mellan 30-60 minuter som hostan sätter in på alvar, men i morse tycke jag nog den kom ganska omgående.

Om mamma har väl inte sovit över i natt?

Nej?

Så hon kunde inte hjälpa dig upp som väl du tycker brukar vara skönt…

Nej! Nu kanske jag är elak mot en gammal trotjänare och älskare av sådana, men jag kände mig som en gammal rasslig Volvo Amazon, som inte får igång motorn på alvar! Skillnaden mellan mig och en gammal Amazon, är ju uppenbar…

Ja, nog vill jag hellre ha dig till extrapappa än en plåtlåda på fyra hjul!

Det var inte så jag menade!

Det fattar jag väl, men jag måste väl få framhålla våran Pelles fördelar jämfört med en gammal bil!!!

Jo, det förstås och de glädjer ett gammalt hjärta.

Men vart var det du ville komma med din liknelse?

Pelle tar fram två bilder på datorn:

 

titta på dessa två, det är en skrotamazon och en mycket välsköt sådan. Om det är exakt samma fordon vet jag inte, men vart jag vill komma är att denna bil är ungefär lika gammal som jag. Och vem är i bäst skick, jag eller den kärleksfullt renoverade bilen?

Jag protesterar ändå! Vill ha vår Pelle sju dar i veckan hur dassig du än känner dig!
Naturligtvis är det både skönt och uppmuntrande att höra… men nog längtar man ibland tillbaka till de sena tonåren, när man mådde ganska bra trots alla hjärtesorger…

Det kan jag förstå, men ska vi ta på dig, gå ut och möta mamma och solen…?

Det låter bra…

 

 

 

 

 

 


Sverige-Lettland

Pelle Holger

Sverige-Lettland i hockeyturneringar, känns också alltid lite chansartat. Lettland var ju under stora delar av 1900-talet del av det Sovjetiska imperiet.  Varför många av spelarna sedan barnsben fostrats i den Sovjetiska speltraditionen. Lettland hade före matchen mot Sverige en nedåtgående trend. Med facit i hand var det väl aldrig riktigt farligt. Resultatet av kvällens ”drabbning” 4-0 till Tre Kronor, skönt! Men därför känns det ändå surare med domarfiaskot i rysslandsmatchen. Med en större säkerhet och självständighet från domarteamet i den matchen, hade oddsen för Tre Kronorvinst varit betydligt bättre. En seger där och vårt älskade landslag hade haft förutsättning för en bättre väg framåt. Men nu är det som det är: Det är bara att ta sig an Tjeckien gång nr två och gå för vinst även nu! Heja Sverige!


Att bryta vedertagna mönster...

Pelle Permo
Är något funktionshindrade tvingas lära sig själv att göra. I mitt inlägg den 12 maj 2012 under rubriken "Att göra det bekvämt för sig" skrev jag bl.a. följande: "...Att det kan vara skönt med vila i horisontalläge tycker även jag. Jag har dock en benägenhet att få mycket kraftiga hostattacker, bl.a. på grund av att slem samlas i luftrören när jag ligger ner. Förutom blåspipor och annan andningsgymnastik, ordineras jag att sitta upp – helst i min rullstol. Detta har jag i och för sig inget emot. Som rörelsehindrad blir jag nämligen mer rörlig i rullstol än i säng. I logikens namn borde det då vara smartare för mig att sitt alternativt halvligga i min rullstol av märket Permobil även på natten. Permobilen verkar kanske inte vid första påseendet lika bekväm som en säng. Men med utgångspunkt från mina hostbesvär anser jag permobilen lämpligare än sängen eftersom dagens permobiler med hjälp av sina elektriskt ställbara funktioner kan anpassas betydligt bättre till mina kroppsliga behov än vad de sängar jag stött på någonsin kan göra.

 

Men om man uttalar en vilja om att ha sin rullstol som ”säng” stöter man på en förskräckelse som grundar sig i konventionen om att sitta i rullstolen en hel dag – för att då inte prata om ett helt dygn skulle vara skadligt, ja på gräsen till plågeri och vanvård. För det första menar inte jag att det handlar om ett antingen eller, utan ett komplement. För det andra handlar det inte nödvändigtvis om 24-7 utan olika alternativ att alternera mellan. För mig handlar detta rullstolssittande inte om ett plågeri utan ett möjligt alternativ som måste vara upp till var och än att välja själv. Jag har inte haft mätinstrument på mig. Men hostattacker av det kraftigare slaget bedömer jag tar mer kraft liggande än sittande. Och varför skulle man annars vara så måna inom sjukvården om att få upp patienterna ur sängarna?"

Pratade med en kompis igår som helt nyligen hade mötts av samma attityd alltså: Att det väl var bekvämare i aängen än i rullstolen. I kompisens fall handlar det om krånglande lyftar som ska ses över. Han fick rekommendationen att stannade lyften och assistenterna blev tvugna att använda nödsänkning var det bäst att göra detta över sängen. Dels av säkerhetsskäl dels för att den personen som rekommenderade detta automatiska ansåg och antog att det var skönare att vistas i sängen än i rullstolen om liftstoppet skulle bli långvarigt. Rent praktiskt håller både jag och min vän med om att det är lättare men bekvämare i sängen än i rullstolen? Det skiftar nog från person till person... Men det är inte de enskilda händelserna som irriterar mig mest, utan den oreflekterade självklarheten ”experterna vet bäst”. Detta uttalas väl sällan, men mottagaren känner det. Yrkeskategorier inom sjuk- och friskvård är säkert välutbildade inom sina respektive områden, men det är fortfarande den person - som ni har till uppgift att hjälpa – som är expert på sin egen situation.

 

 


Sverige-Italien

En måstematch? Kanske inte, men match som både i de aktivas och hemmapublikens ögon ska vinnas av Sverige sju da´r i veckan. Det som spelas nu är ett s.k. A-vm vilket är liktydigt med att det ska vara världens bästa nationslag i hockey som är kvalificerade, ändå finns det tydliga glapp mellan topplagen och bottenlagen. Glappet blir dock mindre med åren. Detta är i och för sig positivt för sporten, men onödigt nervkittlande för de högre rakade lagen och deras suporters. En normaldag på jobbet slår de bättre lagen de sämre. Men som i de flesta sammanhang har ”the underdog” alltid en fördel, förlorar de så är det ingen som säger något om detta, men vinner de så blir det en stor bonus! Medan det på papperet bättre laget, har allt att förlora! Officiellt kunde ju matchen bara sluta på ett sätt – seger till Tre Kronor! Och det blev det 4-0.

 

Not: Den förhållandevis sena publiceringen av denna krönika beror på lite tekniska och logistiska problem med assistansen.

Pelle Permo


Gothia Färdtjänst

Seppo: Var borta vid garaget och tittade till bussen inför morgondagens arbetspass. Och för att förenkla det lite får Mercedes stå på uppfarten i natt. Nej, det brukar inte vara någon som bryter sig in... Och försöker någon så blir inte Bentzer go att tas med! Bentzer? Det är vår vakthund. Vad Gothia kommun säger om pälsdjur i kollektivtrafiken? Man har aldrig haft några synpunkter tidigare...

Seppo Raukio.

Seppo Raukio. gift med Ritva. Har seglat på ”De sju haven” under olika flaggor. Mönstrade av som styrman. Arbetar med lite av varje, inom Åkeribranschen. Extraknäcker som chaufför inom Gothia färdtjänst och som hamnarbetare.

 


Ritva Raukio

Ritva Raukio. Akutläkare med finländskt påbrå. Kom till Sverige med familjen som barn under arbetskraftsinvandringen på 1960-talet. Knäcker extra som hemspråkslärare och tolk.


Musikaliskt möte


Handikappförbannad

Tankar fredag eftermiddag

Just nu är jag handikappförbannad: Jag vet inte om det är jag som uppfunnit ett nytt ord i frustration över sakernas tillstånd? Men definition: De flesta skrivhjälpmedel som är till för att underlätta min vardag har krånglat den här eftermiddagen. Nätet lägger ner sig. Datorn påstår att jag har föråldrad programvara. Kan vara sant - vet ej. Försöker koppla upp mig mot internet för att tanka ner ny version av programvaran för Internet, lyckas inte med det. Startar då mitt Word för att få utlopp för min frustration. Då lägger det ner, utan för mig någon rimlig förklaring. Penna och papper vore kanske naturligt; ja, om jag skrev så jag kunde tyda det längre fram!  Men är inte säker på det... Skrivmaskin? Har en elektrisk och en handjagare; båda utom räckhåll och den icke elektriska ganska obrukbar. Jag vet Någon gång i nästa vecka har kanske det mesta löst sig, men just nu är jag frustrerad!!!

Pelle

 


Att göra det bekvämt för sig…

Pelle

Att sängen kan ses som det naturliga vilolägret i vår västerländska kultur och förmodligen också är det, kan jag köpa. Men för mig som får dras med ett gravt rörelsehinder hela livet finns det faktiskt en inneboende motsägelse i det hela.

 

Att det kan vara skönt med vila i horisontalläge tycker även jag. Jag har dock en benägenhet att få mycket kraftiga hostattacker, bl.a. på grund av att slem samlas i luftrören när jag ligger ner. Förutom blåspipor och annan andningsgymnastik, ordineras jag att sitta upp – helst i min rullstol. Detta har jag i och för sig inget emot. Som rörelsehindrad blir jag nämligen mer rörlig i rullstol än i säng. I logikens namn borde det då vara smartare för mig att sitt alternativt halvligga i min rullstol av märket Permobil även på natten. Permobilen verkar kanske inte vid första påseendet lika bekväm som en säng. Men med utgångspunkt från mina hostbesvär anser jag permobilen lämpligare än sängen eftersom dagens permobiler med hjälp av sina elektriskt ställbara funktioner kan anpassas betydligt bättre till mina kroppsliga behov än vad de sängar jag stött på någonsin kan göra.

 

Men om man uttalar en vilja om att ha sin rullstol som ”säng” stöter man på en förskräckelse som grundar sig i konventionen om att sitta i rullstolen en hel dag – för att då inte prata om ett helt dygn skulle vara skadligt, ja på gräsen till plågeri och vanvård. För det första menar inte jag att det handlar om ett antingen eller, utan ett komplement. För det andra handlar det inte nödvändigtvis om 24-7 utan olika alternativ att alternera mellan. För mig handlar detta rullstolssittande inte om ett plågeri utan ett möjligt alternativ som måste vara upp till var och än att välja själv. Jag har inte haft mätinstrument på mig. Men hostattacker av det kraftigare slaget bedömer jag tar mer kraft liggande än sittande. Och varför skulle man annars vara så måna inom sjukvården om att få upp patienterna ur sängarna?


Sverige-Ryssland

Denna fredag kommer Sveriges Tre Kronor få sin första förlust i hockey VM 2012 mot ett tuffare, ja fulare spelande Ryssland. Plus ytterligare skada på svensk spelare! Trots denna fysiskt tunga match har det också resulterat i många mål. 7-3 till Ryssland. Matchen har i mycket handlat om en mycket dålig domarinsats, som hur man än ser det förstör det vad som kunde ha blivit en bra match mellan två av turneringen bästa lag. Resultatet medför en sämre väg framåt. Man kan gnälla på det fula spelet som motståndarna använde sig av, men dåliga domarinsatser leder inte sällan till dåliga och orättvisa matcher! Glöm dock inte att svenskarna nog kunde ha varit lika fula, något som kollektivet inte skulle tjänat på. Nio gånger av tio är Rysslands och Kanadas vinnarinstinkter av den kalibern att man tar matchen när det verkligen gäller. Ryssland som lagmaskin är väl inget att säga om även om man kan bli rent ut sagt förbannad på enskilda spelare. De har säkert i sin tur svenskar de inte älskar. Nu gäller det för Tre kronor att knyta nävarna och gå vidare. Två ljuspunkter i mörkret. 1) Trots förlusten i dag tuffar Sverige vidare i VM:t. 2) Jacob Silverberg tilldelas årets GULDPUCK! Mycket välförtjänt!

Pellw Johnny


Nu lägger vi ner för veckan...

Ganska sleten efter en förmiddag med föreningspapper. Bara att hoppas att det kommer något bra utav det för ”Alla tillsammans”!

 


Supercool tyckte jag då! - gillar den fortfarande skarpt.


Gärna sett live


En av våra mest förekommande ”droger”

Pelle Permo

Det har tidigare varit uppe här på sirgeorgewinston-bloggen att sporttittande nästan kan bli som en drog, undertecknad inte undantagen. Att stora sportevenemang tenderar att slå ut annan underhållning – mest när det handlar om direktsändningar – är ett annat känt faktum. Denna utslagningseffekt verkar kvarstå – trots det stora utbudet av nischade kanaler. Märker detta bland mina mindre sportintresserade facebookvänner när ”Let´s dance” och andra populära serier får byta sändningstid, alternativt ”helt utgå”, rättare sagt flyttas framåt i tiden. Oavsett mitt personliga sportintresse, kan jag förstå och sympatisera med den del av befolkningen som p.g.a. hockey VM, får sitt fredagsmys förstört. Som medborgare och kåsör tycker jag det är märkligt att dagens utbud av sportkanaler inte innebär att ”vanliga” kanaler är fredade från sport? Ja, jag vet vilka argument om ”allmänintresset” osv. som kommer rusande nu. Men utan att vara någon superteknisk person, så är jag 99,5 % övertygad om att det går att göra de nischade och reklamfinansierade kanalerna tillgängliga för allmänheten under t.ex. idrottsevenemang som anses ha stort allmängiltigt intresse. Genom att öppna upp dessa kanaler under lämpliga tillfällen, så skulle alla kunna få sitt bara man har flera tv-apparater, eller tv-apparater som kan kompletteras med persondatorer.

 

Inför kvällens Rysslandsmatch har vi löst det så att jag tar hand om gubbarna och Annica tjejerna, eller i alla fall de typiska killintressena hamnar på min lott och det mera mjuka på hennes.

 

Vi har spelat in ”Let´s Dance” som Annica, Linda, Floria och Ivar kan samlas runt. Huruvida svåger Karl dyker upp vet jag inte. Själv åker jag väl på ett gäng hockeygalningar som väntas invadera lägenheten vid halvsju-sju. Det blir jag, Johnny, Holger och Linus. Chipspåsar och ”lite” öl. Och ja, assistansbolaget ”Gothia På Språng”, jag ska se till att Johnny stämplar ut innan han börjar Öla; Muhamed Aschsaladin är redan bokad för läggningspasset – när det nu blir…

 

 

 


 

 

 

 


Vill gå samman...

NA

Sverige-Tyskland

Fjärde matchen i VM 2012 för Tre Kronor. Sverige mot Tyskland, började skönt med 1-0 i början av första. Sedan gick det bra i hela första perioden, ända tills de allra sista sekunderna. Då missade svenskarna i markeringen hem och ställde Fasth 1-1. Tre Kronor startade om 2:a perioden bra och fick 3-1. Men så här mot slutet av andra har det blivit reducering 3-2.  Visst Tyskland ska vara ett tuffare motstånd än Danmark. Och visst Sverige har åkt på tuffa och olyckliga skador. Men lite bestämdare om jag får be. Som läget är inför tredje ska väl inte Sverige förlora matchen? 4-2 till Sverige i början av 3:e perioden.  5-2 till Tre Kronor 8:32 in i 3:e perioden. Slutresultat: svensk seger med 5-2 mot Tyskland, ett Tre Kronor som hittills är obesegrat, i detta svensk-finska VM:et.

Pelle Permo
Vet att detta kåseri - som skrevs under gårdagens match - låter som ett direktreferat. Så var det också tänkt. Om det berodde på Ölen eller tröttande referenter ska jag låta fa osagt, men efter matchen var undertecknas för seg för att trycka på publiceringsknappen! Så jag gör det nu istället...

Framtidens sound på "äldreboendet"


Sommarmode

Floria, Ivar, Gösta och Oskar.

Titta Ivar, så tjusiga herrar vi fått! Gösta och Oskar, ska inte ni också ut och shoppa sommarkläder!

Pelle Holger

Per-Johan i intervju:

Intervju och foto: Vivida Assistans AB.

Sverige-Danmark:

Holger Pelle

Tredje gruppspelsmatchen för Sverige i hockey-VM 2012. Sverige-Danmark. När halva matchen spelats, ett mycket överlägset Sverige både skott och målmässigt 4-1 till Sverige efter första perioden. 6-2 efter andra. Hittills har Danmark behövt powerplay för att göra mål. Frågan är väl egentligen inte om Tre Kroner vinner utan vad slutsiffrorna blir. Första målet i tredje blrv danskt i 5 mot 5. Så i skrvande stund är det 6-3 till Sverige. Som plötsligt och mindre roligt 6-4 i den sista perioden. Fötst varnade Leif Boork för underskattning. Efter första perioden reviderade han sin prognos. Men i slutet av anda och under tredje perioden var danskarna på väg otäckt nära. Men siffrorna blev 6-4 till Sverige. Hoppas detta var Tre Kronors "dåliga" match!


Hoppas inte lägger sordin på stämningen!

Dagens kungliga nyhet var väl inte oväntad! Att greven av Wisborg Carl Johan Bernadotte, (1916-2012) i går lördag den 5 maj avled. Greve Carl Johan, föddes som pris av Sverige. Son till kronprinsparet Gustaf Adolf och Margaretha. Kronprinsessan Margaretha (1882-1920)[1] avled i blodförgiftning 1920. Medan hennes make kanske är mera känd under sitt konunganamn, konung Gustaf VI Adolf (1882-1973). Regerande kung 1950-1973). Carl XVI Gustafs farfar och företrädare. Prins Carl Johan valde 1946 kärleken före sin kungliga värdighet. Den nu avlidne har så vitt jag vet hela tiden officiellt accepterat sin förändrade ställning och har också haft ett gott förhållande till sin brorson kung Carl Gustaf och dennes familj. Det är väl inte konstigt om en älskad anhörig – oavsett ålder – blir saknad. Jag hoppas dock för kronprinsessan och hennes familj, att det nu inträffade inte lägger alltför stor sordin över det stundande dopet, som ju ska vara en ljus högtid oavsett rang i samhället.[1] Prinsessa av Sverige sedan 1905. Kronprinsessa 1907, i och med svärfadern Gustaf V:s tronbestigning. Gustaf V (1858-1950), gift 1881 med den tyska prinsessan Victoria av Baden. Drottning av Sverige 1907-1930. Och det är denna drottning Sveriges nuvarande kronprinsessa fått sitt namn efter.

 

Holger


Halvtid i ”Mästarnas mästare” 2012.

Pelle Permo

Och än så länge har det gått bra för mina förhoppningar. Efter de program som nu har gått är Curling-mästaren Anna Le Moine och världens bäste handbollsspelare så här långt Magnus Wislander vidare. Håller nu tummarna för att dem de får möta blir slalomesset Pernilla Wiberg och hockeylegenden Jörgen Jönsson. Blir utfallet det jag hoppas, känns det hugget som stucket vilken av tjejerna som jag helst ser som ”Mästarnas Mästare”. Står det däremot mellan Magnus Wislander och Jörgen Jönsson; är Jönsson min favorit!


Fortsatt bra Tre Kronor!

Holger Pelle

Andra matchen för Sveriges Tre Kroner i VM-hockeyn 2012. Tjeckien-Sverige. Matcher som jag alltid finner nervösa, men Sverige började även match nummer 2 fantastiskt bra. 0-1, period nummer 1, efter bara några minuter. 0-2, inom någon minut in i period nummer 2. Kommentatorerna diskuterade i periodpaus 2 hur tidigt in i period tre som Sverige kunde förväntas göra 0-3? Men ett lite tveksamt målvaktsingripande från Victor Fasth gjorde hux-flux ställning 2-1. Då blev det lite stressigt igen. För Tjeckoslovakien och Tjeckien är ju kända för att kunna ta in tighta underlägen, men då gjorde Tre Kronor 1-3 och sedan blev det 1-4 i tom bur. Och även om dagens match var något tuffare än den igår, så får Sverige sin anda fullpoängaren i rad. Skönt! Underskatta inte motståndaren, men med en vilodag i morgon söndag och sedan Danmark på måndag; borde Tre Kronor kunna räkna med ytterligare en trepoängare. Men osvuret är ju bäst. Hittills är jag i alla fall glad.

 

Men däremot är jag kritisk mot det ”roliga” filmerna inför varje match. Visst man kan presentera lag med humor, men filmerna känns lite ”elaka” i sin sammansättning. Man blandar allmän politisk historia med idrottshistoria på ett sätt som i alla fall jag inte känner mig bekväm med. Eller så är skämten så ”fina” att en äldre akademiker som jag inte ”förstår” dem? De känns åtminstone i mina ögon lite plumpa, vilket drar ner underhållningsvärdet något.


Herr Gunnarsson - finns det inte någon hjälp att få?

Om det nu är som herr Gunnarsson berättar att han eller hans barn är verkmästare i magen? Så vore det ju toppen om han kunde skicka upp några gubbar - kunniga på magmunsbrok - och titta på min lilla "gubbes" sådant. Jodå, visst fixade Pelle sii sportkåseri - det vet ni ju, men sedan hade han en ganska orolig natt; vilket naturligtvis bekymrar mig också!
Annica och Pelle

Äntligen...!

Pelle Permo
Även om jag tycker om hockey, så får jag väl komma med den där "gamla sanningen": Sport slår ut det mesta, så var det på den gamla ångtevens tid, (1960-70-tal) och så är det i dag. Är inte så mycket för "Let´s Dance" men som princip håller jag med de som inte är så pigga på sport dygnets alla 24 timmar. I dag finns det så mycket sportkanaler som går att göra tillgängliga för allmänheten, att sporten inte borde behöva inkräkta på annat.
Med denna lilla brasklapp så hänger jag på dagens rubrik: Äntligen...

som den ”rosa kaninen” eller Gert Fylking brukar säga i samband med tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur. Det är också en mycket viktig kulturell händelse, men mitt rop utslungades efter Sverige hade besegrat Norge i vår inledande match i årets ishockey-VM. Slutsiffrorna skrevs till 3-1. Äntligen en vinst efter sex försäsongsmatcher utan seger. När pucken släpptes i årets första vm-match för Tre Kronor, hade Sverige på papperet den starkaste truppen på många år. Många förhoppningar knyts till detta stjärnspäckade lag. Att det är välmeriterade killar på pappret det vet vi ju, men hur tar det sig ut på isen. Jodå, för att vara en premiärmatch såg det väl ganska bra ut. Kanske några domslut som kan ifrågasättas och sedan två olyckliga skador på viktiga spelare så här i inledningen. Fredrik Petterssons brutna arm var väl varken vad han eller Pelle Mårts ville ha. Nu gäller det att ladda om för Tjeckien i kväll!


Dygnsrytm...

Pelle och Oskar på Krusbäret:

 

-       Pelle du verkar lite trött. Har väl möjligtvis inte kommit i närkontakt med några fler konstverk sedan senast?

-       Närå, är bara så att jag ligger lite taskigt i sängen, vilket bidrar till rätt dålig sömn och ska jag sedan försöka vara lite aktiv på dagarna, vilket leder till en sån där ”ond cirkel” de kallart.

-       Finns det ingen som kan komma å titta på fanskapet?

-       Jorå, nog har jag kontakt med både en och två arbetsterapeuter från Gothia Stad i ärendet, men såna här saker tar tid att ”processa”. I det är fallet är det väl inget större fel på de enskilda tjänstemännen…

-       Jaså, vad är det då?

-       Ska jag fatta mig kort?

-       Ja tack.

-       Mitt handikapp och Sveriges underbara byråkrati…

-       Va!? Ditt funktionshinder rår väl inte du för?

-       Nej, men det är ingen som säger heller. Det är bara det att anpassning av hjälpmedel – oavsett instans – tar en helvetes tid… Blir inte det ena bra så måste saker och ting tas i en viss tågordning. Rättvisa och demokrati du vet… Och eftersom det inte bara är mig de servar så… Ja, du vet hur det var med dina kryckkäppar i vintras…

-       Ja, man kan bli trött för mindre…

-       Inte sant! Och därtill kommer mitt behov av personlig assistans dagligen. Det är inte så att jag vill vara elak eller orättvis, men ibland skulle man bara vilka krypa in i ett hörn som en ”vanlig Svensson”

-       Det förstår jag. Från det ena till det andra. Ska inte du bevaka hockey-vm?

- Jo, Sveriges matcher är det tänkt

Det börjar väl idag?

Jo...

Hur går det då?

Får väl se...


Trängträning...

Oskar och Pelle sammanstrålar på Krusbäret:

 

-       Hej Pelle, jag såg dig och Lisa på stan igår, men mitt jäkla ben gjorde att jag inte hann ifatt er.

-       Jaså, var då och när då?

-       På stora torget utanför gallerian. Hm, vad kan klocka ha varit. Vet att jag parkerade bilen vid tre. Så tre-halvfyra någon gång.

-       Det måste varit i samband med min shoppingrunda.

-       Stämmer nog för Lisa konkade på en massa kassar… Men det var inte det som främst ådrog sig de förbipasserandes uppmärksamhet… Hur kör du egentligen?

-       Vaddå?

-       Du var ju uppe på den nyutställda gatukonsten och körde med däcken?

-       Jaså, den där lilla extrasvängen med vänsterflygeln…

-       Ja. Du verkar inte speciellt bekymrad?

-       Ja, Inte för jag vet vad Gothia stadsarkitekter säger om min lilla felmanöver, men tycker ni det där såg riskabelt ut skulle du vart med på en av våra skolresor på 1970-talet.

-       Jaså, vad hittade du på då?

-       Vi var på cykelutflykt på Gottland. Dvs. jag körde Permo och de andra cyklade. Här och där var du ju ganska slingriga vägar som väl inte riktigt var gjorde för avåkningar…

-       Låt mig gissa! Men du skulle i diket i alla fall.

-       Inte var det långt ifrån säger de som var med…

-       Önskar att man fått se dig under den delen av din vilda ungdom…Du har händelsevis inga kort?

-       Inte från det tillfället, du vet det fanns inte snabba mobilkameror på den tiden, men vänta… Här har jag ett kort på PJ som hade en liknande permobil…

 

-       Va, det där liknar ju mer någon typ ”kalle-Anka-bil”…

-       Jag vet, det var många som tyckte det då också!

 


Vilken tillfredsställelse finns i detta?

Signe möter Greta på stan:

Signe: Hej Greta!

Greta: Hej!

Signe: Hur står det till!

Greta: Allvarligt talat, så där…

Signe: Ja, jag ser det. Vad är det då? Kom ni inte iväg på ”Maj-Mullret”?

Greta: Jodå, men vi fick ta den gamla Amazonen 66’:an…

Signe: Jaså, han du inte klart med ”Juvelen”?

Greta: Jodå, men det var på gnällen så sista natten parkerade jag den dumt nor utanför vårt hus. (Greta gnisslar nästan tänder när hon fortsätter)

På morgonen fick vi den lilla trevliga överraskningen att någon varit på bilen. Skrapat lacken och varit på underredet så den läckte olja!

Signe: Oj!

Slår handen för munnen och fortsätter:

Då förstår jag om du inte är glad!

Greta halar fram sin plånbok och visar ett foto…

 

 

 


Andreas från Örebro - ska spela i "Mama Mia"

NA

Tråkigt... men inte oväntat

Pelle Linus
Den där trevliga eftermiddagen med landslaget i ishockey som jag och Linus bespetsat oss på… vart ju så där 3-2 till USA. Håller med Micke Rehnberg att ”Tre Kronor” både som kollektiv och på enskilda positioner måste upp några snäpp! Hoppas Mårts och de andra i ledarstaben haft rätt fingertoppskänsla när de valt bland tillgängliga spelare. Vågar inte ha för höga förväntningar, men jag har en otäck känsla i maggropen om att det inte kommer gå så bra… Hoppas jag har fel!

Å min fästmans vägnar ber jag om överseende.

Annica

Jag ber sigeorgewinston bloggens läsare om överseende med min käre mans "skönsång" på stan tidigare i dag. Pelle kan bli väldigt glad men jag betraktar honom som ofarlig för allmänheten. I sin glädje över den vårsol son äntligen skiner över oss råkade min käresta blanda ihop den internationella arbetarrörelsens högtidsdag med "Sköna maj välkommen..." som ju åtminstone här i Sverige tillhör första-majtraditionen.


Första maj välkommen, tralla-lalla-la...

Pelle

Vadå? Det är klart jag måste ha en öl i solskenet så här på första maj... Linus följde bara med Linda in. Hon skulle köpa någon kaffe Latte... eller var det var. Linus skulle fixa sugrör. Detta hjälpmedel ett måste hur törstig jag än är. Ja just nu får det räcka med en öl! Har ju ett jobb att sköta trots att det är första maj. Ska bevaka sista matchen innan isokey-vm börjar i Stockholm och Helsingfors till helgen! Hur jag tror det går? Ja, det vet e tusan... "Tre Kronor" har ju haft ett par riktigt svaga veckor så här i uppladdningen. Vi brukar visserligen inleda rätt svagt för att komma i form till finalspelet. Men i år vet jag inte...  Men får väl säga skål! och hoppas på en trevlig eftermiddag!


RSS 2.0